ßßß
Składniki na ok 6 porcji:4 papryki, najlepiej każda w innym kolorze2 cukinie żółte2 cukinie zielone1/2 kg dojrzałych pomidorów (np. typu lima)1 papryczka chili1 biała cebula1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej1 łyżeczka słodkiej papryki5 ziarenek pieprzu syczuańskiego1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiegosólpieprz1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Cebulę i czosnek siekam na małe kawałki i podsmażam na oliwie. Po ok 5 minutach dodaję pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w paseczki. Doprawiam słodką i wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem syczuańskim, solą i pieprzem. Duszę na małym ogniu przez ok 15 minut do czasu aż pomidory puszczą sok. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę przez kolejne 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Papryczkę chili siekam na małe kawałki i wrzucam na dno połowy słoiczków do zaprawienia. Nie dodaję jej do każdego słoika ponieważ nie zawsze mam ochotę na pikantne jedzenie. Warto część słoików pozostawić w wersji łagodnej, aby później mieć wybór.Sposób pasteryzacji przetworów:Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.