Wykonanie
Kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu to zwykle… otwieram słoik zawierający leczo warzywne. Jest to niezwykle wygodny sposób rozwiązywania kwestii obiadu w bardziej pracowite dni. Jeżeli jeszcze nie
mieliście okazji przygotowania lecza na zimę koniecznie zróbcie to dopóki trwa sezon na świeże i niedrogie warzywa. Tego typu danie ze słoika niejednokrotnie uratowało mi życie, gdy wracałam do domu zmęczona i bez chęci gotowania. Idealnie nadaje się na samodzielny posiłek, jak i na bazę
mięsnego obiadu.
Składniki na ok 6 porcji:4
papryki, najlepiej każda w innym kolorze2
cukinie żółte2
cukinie zielone1/2 kg dojrzałych
pomidorów (np. typu lima)1
papryczka chili1 biała
cebula1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki wędzonej1 łyżeczka
słodkiej papryki5 ziarenek
pieprzu syczuańskiego1/2 łyżeczki ziarenek
kminu rzymskiego
sólpieprz1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek siekam na małe kawałki i podsmażam na
oliwie. Po ok 5 minutach dodaję
pomidory pokrojone w ćwiartki i
paprykę pokrojoną w paseczki. Doprawiam słodką i wędzoną
papryką,
kminem rzymskim,
pieprzem syczuańskim,
solą i
pieprzem. Duszę na małym ogniu przez ok 15 minut do czasu aż
pomidory puszczą sok. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę
cukinię i duszę przez kolejne 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
Papryczkę chili siekam na małe kawałki i wrzucam na dno połowy słoiczków do zaprawienia. Nie dodaję jej do każdego słoika ponieważ nie zawsze mam ochotę na pikantne jedzenie. Warto część słoików pozostawić w wersji łagodnej, aby później
mieć wybór.Sposób pasteryzacji
przetworów:Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną
wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.
Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.