ßßß Cookit - przepis na LECZO

LECZO

nazwa

Wykonanie

Leczo dla Węgrów jest tym czym bigos dla Polaków. Każdy je zna i każdy gotuje je inaczej ;)
U mnie dzisiaj w wersji bezmięsnej.
Takie leczo możemy podawać jako „zupę” na lunch lub jako dodatek do mięs/ryb na obiado-kolację.
Polecam je także na wszelkiego rodzaju przyjęcia grillowe. Podane zanim upieką się mięsa, zaspokoi „pierwszy głód” gości, dając czas gospodarzom na spokojne grillowanie ;)
Uwaga:)
Leczo tak jak wszelkie zupy można zawekować w „jedno-porcjowe” słoiki. Będą zawsze pod ręką gdy najdzie nas ochota na to danie lub gdy „dopadnie” nas głód ;)
Składniki:
1 cukinia
1 papryka
1 puszka pomidorów bez skórki (lub 4 całe pomidory obrane ze skórki)
1 duża czerwona cebula
1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku) – opcjonalnie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.*
*Uwaga: Ja, za przykładem mojej przyjaciółki Sabiny (Pozdrawiam!), czasem obieram paprykę ze skórki… obieraczką do ziemniaków. Wbrew pozorom jest to łatwiejszy sposób usunięcia skórki z papryki, niż jej opiekanie w piekarniku. Przynajmniej ja tak uważam. ;)
W głębokim rondlu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać posiekane pomidory wraz z zalewą.** Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ALE NIE ROZGOTOWANE!
** Uwaga: Jeśli dodajemy świeże pomidory, to może się okazać, że trzeba będzie wlać do leczo 3-5 łyżek wody lub soku pomidorowego. Starajmy się jednak nie dodawać zbyt dużo płynów, bowiem warzywa puszczą swój sok.
Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/06/07/leczo