Wykonanie
Od około 2 lat pokochałam leczo. Jako dziecko go nie cierpiałam, pewnie jak większość dzieci, dla których warzywa są złem! :) Wczoraj podjęłam się małego wyzwania i ugotowałam cały garnek i przyznam Wam się - smakuje jak babci!
Składniki:6
papryk: dwie czerwone, dwie żółte i dwie zielone,1 duża
cukinia (możecie użyć 2-3 małych),pętko
kiełbasy,1
cebula,3
pomidory (możecie użyć z puszki),
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka,
ostra papryka,
suszone oregano, odrobina suszonego
czosnku,ok. pół szklanki
wody,łyżka
oliwy.Wszystkie składniki
skroiłam na duże kawałki. Do garnka dodaję łyżkę
oliwy, na której podsmażam
cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaję pokrojoną w plastry
kiełbasę. Po kilku minutach dorzucam
paprykę i czekam aż nieco zmięknie. Następne w kolejce są
pomidory i pół szklanki
wody (oczywiście sprawdzajcie na oko ile jej potrzebujecie, czasem potrzeba więcej albo mniej). Po kilku minutach dorzucam
cukinię, przyprawiam i przykrywam. Warzywa duszą się ok. 20-30 minut. Jeśli trzeba, możecie dodać/odlać
wodę i ewentualnie przyprawić potrawę. Jak dla mnie nie może być to zupa z warzywami, a warzywa w sosie, dlatego zależało mi na zagęszczeniu całej mieszanki.Kiedy warzywa zmiękną, leczo jest gotowe. Ja je podałam z kromkami
chleba warmińskiego (które zawiera
siemię lniane,
płatki i
otręby owsiane). :)