Wykonanie
For recipe in english scroll down!Razem z moją współlokatorką, Sofią, postanowiłyśmy zdrowiej się odżywiać. Po świętach przybrałyśmy trochę na wadze, pogoda sprawia, że jesteśmy leniwe i nie mamy energii. Dlatego też Sofi zapisała się na siłownie a ja postanowiłam pozmieniać trochę naszą dietę. Więcej warzyw i
kasz, a mniej
makaronów i
mięsa. Dzisiejszy przepis opiera się na
kaszy bulgur, która powstaje z kilku gatunków pszenicy, jest bardzo pożywna i zdrowa, oraz kolorowych warzyw.With my flatmate, Sofia, we decided to start eating
more healthy. After we
gain some weight after christmas at
home and the bad weather is taking away our energy, she has started weekly trainings at the gym, and I've started to think about some healthier (and hopefully - less caloric) recipes. I bought bulgur, which is a cereal food made from the groats of several different wheat species,
most often from durum wheat, and vegetables. You can add each veggie and spices you like, we chose those which we could buy this
time of the year.
KASZA BULGUR Z WARZYWAMIBULGUR WITH VEGETABLES dla 4 osób || for 4 people
1,5 szklanki
kaszy bulgur1
czerwona cebula1
żółta papryka1/2 pomarańczowej
papryki1
pomidor1/2
cukinii2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
soli1-2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
pieprzu4-5 szklanek gorącej
wody2 łyżki
oliwynatka pietruszkiCebulę i
czosnek drobno posiekać. Warzywa pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej
cebulę. Następnie dodać warzywa i
czosnek. Podsmażać przez ok 5 min. Następnie dodać
koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Wsypać
kaszę i podsmażać przez ok 2 min. Dodać 3 szklanki
wody. Wymieszać. Zmniejszyć gaz i nadal mieszać danie do czasu aż
kasza wchłonie całą
wodę. Dodać
przyprawy. Jeśli
kasza nadal jest twarda dodawać po trochu kolejne szklanki
wody.Podawać z posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!Recipe in English:1 , 5 cups of bulgur1 red onion1 yellow
paprika1/2 orange
paprika1 tomatoe1/2 zucchini2 cloves of garlic1 tsp tomatoe paste1 tbsp salt1-2 tsp hot
paprika2 tsp sweet
paprikapinch of pepper4-5 cups of hot water2 tbsp
olive oilparsleyChop onion and garlic finely. Cut the vegetables into a large cube. Preheat
olive oil in a frying pan and fry the onion on it. Then add the vegetables and garlic. Fry them about 5 minutes. Then add the tomato paste. Mix.
Pour the bulgur and fry for about 2
more minutes. Add 3 cups of water. Mix. Reduce gas and continue to stir the dish until all the water is absorbed. Add the spices. If bulgur is still a little hard add another cup of water (max 2
more).
Serve with chopped parsley.Bon appetit!