Wykonanie
4 mniejsze
papryki czerwone, albo 3 większe1-2
torebki ryżu - zwykle używam 1szt na 2 osoby250g
mięsa mielonego (
wołowina,
cielęcina, w przypadku "podrobionego"
chilli con carne można użyć
mięsa wieprzowo - wołowego lub mniej tłustego indyczego)1-2 szt średniej wielkości
cebuli1 puszka
fasoli czerwonej/czarnej1 puszka
pomidorów krojonych2
papryczki chilli /
piri piri - zwykle używam
piri piri4-5 ząbki
czosnkułyżeczka
cukrułyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
kminkupół łyżeczki
kolendrysól/pieprzłyżka
olejukilka plastrów
żółtego seraPrzygotowanie:
Cebulę,
czosnek,
ostrą papryczkę siekamy i smażymy na małej ilości
oleju.Należy pilnować żeby
cebula się zeszkliła, a nie przypaliła . Następnie dodajemy
mięso, solimy i smażymy.Gdy
mięso będzie już wysmażone dodajemy
pomidory,
cukier,
paprykę słodką,
kminek i
kolendrę.Całość dusimy pod przykryciem około 10min. Na koniec dodajemy
fasolkę i dusimy jeszcze 5-10 min.Jeżeli potrawa ma zbyt wiele
wody, należy ją odparować.
Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "
daszki", wydrążamy pestki ze środka.Tak przygotowane nadziewamy przygotowanym
chilli con carne . Na koniec kładziemy plaster
żółtego sera, zakładamy daszek i zapiekamy w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut.Gotowe!
SMACZNEGO! :)