ßßß Cookit - przepis na Chilli con carne zapiekane w papryce

Chilli con carne zapiekane w papryce

nazwa

Wykonanie

4 mniejsze papryki czerwone, albo 3 większe
1-2 torebki ryżu - zwykle używam 1szt na 2 osoby
250g mięsa mielonego (wołowina, cielęcina, w przypadku "podrobionego" chilli con carne można użyć mięsa wieprzowo - wołowego lub mniej tłustego indyczego)
1-2 szt średniej wielkości cebuli
1 puszka fasoli czerwonej/czarnej
1 puszka pomidorów krojonych
2 papryczki chilli / piri piri - zwykle używam piri piri
4-5 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki kolendry
sól/pieprz
łyżka oleju
kilka plastrów żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, ostrą papryczkę siekamy i smażymy na małej ilości oleju.
Należy pilnować żeby cebula się zeszkliła, a nie przypaliła . Następnie dodajemy mięso, solimy i smażymy.
Gdy mięso będzie już wysmażone dodajemy pomidory, cukier, paprykę słodką, kminek i kolendrę.
Całość dusimy pod przykryciem około 10min. Na koniec dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze 5-10 min.
Jeżeli potrawa ma zbyt wiele wody, należy ją odparować.
Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "daszki", wydrążamy pestki ze środka.
Tak przygotowane nadziewamy przygotowanym chilli con carne . Na koniec kładziemy plaster żółtego sera, zakładamy daszek i zapiekamy w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut.
Gotowe!
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://krewetka.info/mieso/wolowina/25-chilli-con-carne-zapiekane-w-papryce