Wykonanie
Kiedyś nie doceniałam smaku świeżej
kolendry, jednak obecnie ogromnie lubię potrawy z jej dodatkiem. Tak jest w przypadku dzisiejszego dania, w którym mamy
kolendrę zarówno w marynacie do
mięsa, jak i w sosie. Mniam. 😊
2
filety z piersi kurczaka – pokrojone w paski1
czerwona papryka – pokrojona w paski1 duża
cebula – obrana, pokrojona w
pióraOlej do smażenia1-2
cebule – obrane, pokrojone w grube
pióra1
papryka – pokrojona w paski1 ząbek
czosnku – obrane, pokrojonyMarynata (składniki mieszamy):3 łyżki
oleju2 łyżki
soku z limonki lub
cytryny3 łyżki siekanej
natki kolendry1 łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki
tymianku½
chili w płatkach½ łyżeczki
pieprzu½ łyżeczki
soliSos:2/3 szklanki kwaśnej gęstej
śmietany 12%3 łyżki siekanej
natki kolendry1 ząbek
czosnku - obrany1. Pokrojone
mięso marynujemy przez minimum 1 godzinę (można w lodówce do 12 godzin)2. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Jeśli chcemy, by sos miał zielony kolor, użyjmy blendera lub malaksera:3. Na rozgrzanym
oleju smażymy paski
kurczaka, aż będą złote. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy
paprykę, a po kilku minutach dodajemy
cebulę. Gdy
cebula będzie szklista, ponownie dodajemy na patelnię
mięso. Smażymy chwilę razem, mieszając.