ßßß Cookit - przepis na Kurczak z kolendrďż˝

Kurczak z kolendrďż˝

nazwa

Wykonanie

Kiedyś nie doceniałam smaku świeżej kolendry, jednak obecnie ogromnie lubię potrawy z jej dodatkiem. Tak jest w przypadku dzisiejszego dania, w którym mamy kolendrę zarówno w marynacie do mięsa, jak i w sosie. Mniam. 😊
2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w paski
1 czerwona papryka – pokrojona w paski
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
Olej do smażenia
1-2 cebule – obrane, pokrojone w grube pióra
1 papryka – pokrojona w paski
1 ząbek czosnku – obrane, pokrojony
Marynata (składniki mieszamy):
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
3 łyżki siekanej natki kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki tymianku
½ chili w płatkach
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
Sos:
2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12%
3 łyżki siekanej natki kolendry
1 ząbek czosnku - obrany
1. Pokrojone mięso marynujemy przez minimum 1 godzinę (można w lodówce do 12 godzin)
2. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Jeśli chcemy, by sos miał zielony kolor, użyjmy blendera lub malaksera:
3. Na rozgrzanym oleju smażymy paski kurczaka, aż będą złote. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy paprykę, a po kilku minutach dodajemy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, ponownie dodajemy na patelnię mięso. Smażymy chwilę razem, mieszając.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/11/Kurczak-z-kolendra.html