Wykonanie
Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem
mięsa, a także
owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami
pieczarek lub/i
boczku oraz podane z
sosem czosnkowym.Składniki: (na około 6 sztuk)
3 pojedyncze
filety z kurczaka2
papryki3-4
cebule2 łyżka
olejuoregano,
papryka słodka,
tymianek,
rozmaryn,
czosnek suszony,
chilisól,
pieprzPrzygotowanie:Usuwamy z filetów błonki i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy je w łyżce
oleju,
soli,
pieprzu,
czosnku,
chili i
rozmarynie.
Cebulę obieramy, kroimy w krążki, a
paprykę w dużą kostkę.Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki
papryki,
cebuli i
kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki
olejem i posypujemy
papryką,
oregano oraz
tymiankiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż
mięso się zarumieni.Smacznego:)