Wykonanie
Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju
sosów. Tutaj pesto użyłam jako
sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym
makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym
parmezanem lub pokruszoną
fetą, jak kto lubi.Składniki:- 1
czerwona papryka- 1
cebula- 1/2
natki pietruszki- 1/2
cytryny- garść uprażonych pestek dyni- 2 ząbki
czosnku- 5 łyżek
oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia-
sól,
pieprz ziołowy do smaku- 1 łyżeczka
papryki słodkiej, 1 łyżeczka
bazylii, 1/4 łyżeczki
chili cayenne, 1/4 łyżeczki
papryki ostrejCebulę i
paprykę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę
czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć
pietruszkę,
pestki dyni,
sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj olej/oliwę,
sól,
pieprz,
przyprawy i zblenduj na gładką masę.