ßßß Cookit - przepis na Jesienne jajka z cukinią na śniadanie

Jesienne jajka z cukinią na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Mam ogromną słabość do jajek na śniadanie . Czy będą to wykwintne jajka benedyktyńskie, zwyczajny prosty omlet ze szparagami, czy dwa jajka na miękko, a każdej wersji dają niesamowitą porcję energii i składników odżywczych, które rano są tak ważne. Późnym latem i jesienią, jeszcze zanim bardzo chłodne poranki wołać będą tylko o rozgrzewającą szakszukę, przygotowuję jajka z sezonowymi warzywami i ziołami, takie jak dziś. Jajka sadzone na cukinii z natką i migdałami są wyborną propozycją na pełne energii śniadanie. Spróbujcie koniecznie!
Dobry początek dnia, dobra energia, dobre śniadanie, dobra muzyka. Ładujecie baterie o poranku? Na nowy dzień, na lepszy start, oj tak! Posłuchajcie i obejrzyjcie najnowszy klip Robina Williamsa "Party Like A Russian", jest energia!
Pamiętam mity, które od lat 70tych lat krążyły wokół jedzenia jajek - że są przyczyną podwyższonego cholesterolu (umrzesz na zawał!) i najwyżej jedno jajko dziennie, a już przeciez był rosół z makaronem jajecznym. Straszne czasy, a ja zawsze tak kochałam jajka! W zupie szczawiowej, paście jajecznej, sałatce ziemniaczanej, jako lane kluski w "rosołku na szybko" i na półmiękko na kromce ciemnego chleba z ociupiną majonezu i malinowym pomidorem. Jak mogłabym sobie tego odmawiać? Ale oto nagle jajka są już odczarowane i mogę wyjść zza szafy z zajadaniem się nimi. Dobre jajko na śniadanie to dobry, a nawet doskonały początek dnia.
Co dobrego mają w sobie jajka?
Jajka są niezastąpionym źródłem aminokwasów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega), a także witamin A, D oraz z gruby B i w zasadzie nie zawierają węglowodanów. Jajka są polecane osobom uprawiającym aktywność sportową (pomagają budować masę mięśniową), ale i odchudzającym się (dzięki lecytynie zawartej w składzie). Wpływają korzystnie na działanie układu nerwowego, mięśniowo-szkieletowego, układu krążenia, obniżenie stresu (jedzcie jajka na śniadanie!), pomagają pozbyć się złego cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów . Jajka na długo dają poczucie sytości i to nawet jedzone bez chleba. Są też jednym z najbardziej kreatywnych produktów w kuchni - można je jeść na słono, słodko, z owocami (omlety), warzywami, mięsem, czy produktami zbożowymi.
Szukajcie jajek od kur z wolnego wybiegu. Najlepiej, gdyby na stemplu pierwszą cyfrę po PL miały 0 lub 1, cyfry 2 i 3 oznaczają już chód klatkowy i mało humanitarne warunki życia kur niosek.
W naszym domu "wypasione" jajeczne śniadania podajemy w soboty, tuż przed treningiem lekkoatletycznym dzieci. Wówczas zazwyczaj jadamy jajka na miękko, jajecznicę na różne sposoby, jesienią i zimą szakszukę (klasyczną lub z dynią i szałwią), gdy trening jest wyjątkowo późno, podaję jajka po benedyktyńsku albo jajka po angielsku (z bekonem, pieczarkami, pomidorami), czy j ajko po florencku ze szparagami . Lubię wymyślać coraz to nowe wersje frittaty, albo super szubko gotowanego jajka w koszulce z różnymi dodatkami. a w te soboty, gdy każdy ma ochotę na inną wersję jajek, smażymy z córką najprostsze omlety - te każdy wypełnia tym czym lubi najbardziej - frużeliną, masłem i dżemem, świeżymi owocami, kozim serem i pomidorkami z rukolą, bekonem i pieczoną papryką, albo szparagami i szpinakiem. No i jeszcze wykwintne omlety kaiserschmarrn, Och, mogłabym jeść jajka na okrągło!
W środku tygodnia, gdy czas z rana goni, przygotowuję czasem dzieciom chrupiącą sałatkę jajeczną, albo ulubione bajobongo, ale największym hitem są omlety roladki, albo pieczone omlety, które przygotowuję dzień wcześniej i są fajnym pomysłem do zabrania w śniadaniówce do szkoły, czy pracy.
Lubię jajka z jednej patelni - w szakszuce, albo jak tej jesieni właśnie - jajka z patelni z chrupiąca cukinią, ziołami i prażonymi płatkami migdałów lub młodymi orzechami. Są wyborne!
Aromatyczna szalotka i czosnek przesmażone na maśle, wiejskie jajka z płynnym żółtkiem,soczysta, dojrzała cukinia prosto z pola, mnóstwo świeżych ziół i garść prażonych płatków migdałowych lub młodych jesiennych orzechów, to wyśmienite śniadanie dające poczucie sytości i energię na długie godziny, zróbcie koniecznie!
2 łyżki płatków migdałowych
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka masła
1/2 niedużej zielonej lub żółtej cukinii
1 wiejskie jajka od kur z wolnego chowu
garść listków natki pietruszki
szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie 1 plaster boczku
Na suchej patelni upraż płatki migdałowe i odłóż na bok. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki, pokrój miąższ na krótkie kawałki.
Na tej samej patelni przesmaż na chrupko boczek (opcjonalnie), dodaj masło, posiekane drobno czosnek i szalotkę. Przesmażaj 2-3 minuty, dodaj okrojoną w kawałki cukinię i przesmażaj, aż warzywa będą szkliste, ok 3-4 minut. Rozsuń na boki patelni warzywa, na środku wbij dwa jajka, dopraw je szczyptą soli (pomiń, jeśli jajka są smażone z boczkiem) i świeżo mielonego pieprzu. Przykryj patelnię przykrywką i smaż całość na niewielkim ogniu do chwili, gdy białka będą ścięte, a żółtka płynne. Posyp całość posiekaną natką lub trybulą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Dobrego dnia!
___________________________________
przepis inspirowany kuchnią Water&Wine
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/10/jesienne-jajka-z-cukinia-na-sniadanie.html