Wykonanie
Mam ogromną słabość do
jajek na śniadanie . Czy będą to wykwintne
jajka benedyktyńskie, zwyczajny prosty omlet ze
szparagami, czy dwa
jajka na miękko, a każdej wersji dają niesamowitą porcję energii i składników odżywczych, które rano są tak ważne. Późnym latem i jesienią, jeszcze zanim bardzo chłodne poranki wołać będą tylko o rozgrzewającą szakszukę, przygotowuję
jajka z sezonowymi warzywami i
ziołami, takie jak dziś.
Jajka sadzone na
cukinii z
natką i
migdałami są wyborną propozycją na pełne energii śniadanie. Spróbujcie koniecznie!

Dobry początek dnia, dobra energia, dobre śniadanie, dobra muzyka. Ładujecie baterie o poranku? Na nowy dzień, na lepszy start, oj tak! Posłuchajcie i obejrzyjcie najnowszy klip Robina Williamsa "Party Like A Russian", jest energia!Pamiętam
mity, które od lat 70tych lat krążyły wokół jedzenia
jajek - że są przyczyną podwyższonego cholesterolu (umrzesz na zawał!) i najwyżej jedno
jajko dziennie, a już przeciez był rosół z
makaronem jajecznym. Straszne czasy, a ja zawsze tak kochałam
jajka! W zupie szczawiowej,
paście jajecznej,
sałatce ziemniaczanej, jako lane kluski w "rosołku na szybko" i na półmiękko na kromce ciemnego
chleba z ociupiną
majonezu i
malinowym pomidorem. Jak mogłabym sobie tego odmawiać? Ale oto nagle
jajka są już odczarowane i
mogę wyjść zza szafy z zajadaniem się nimi. Dobre
jajko na śniadanie to dobry, a nawet doskonały początek dnia.Co dobrego mają w sobie jajka?
Jajka są niezastąpionym źródłem aminokwasów,
białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega), a także witamin A, D oraz z gruby B i w zasadzie nie zawierają węglowodanów.
Jajka są polecane osobom uprawiającym aktywność
sportową (pomagają budować masę mięśniową), ale i odchudzającym się (dzięki lecytynie zawartej w składzie). Wpływają korzystnie na działanie układu nerwowego, mięśniowo-szkieletowego, układu krążenia, obniżenie stresu (jedzcie
jajka na śniadanie!), pomagają pozbyć się złego cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów .
Jajka na długo dają poczucie sytości i to nawet jedzone bez
chleba. Są też jednym z najbardziej kreatywnych produktów w kuchni - można je jeść na słono, słodko, z
owocami (omlety), warzywami,
mięsem, czy produktami zbożowymi.Szukajcie
jajek od kur z wolnego wybiegu. Najlepiej, gdyby na stemplu pierwszą cyfrę po PL miały 0 lub 1, cyfry 2 i 3 oznaczają już chód klatkowy i mało humanitarne warunki życia kur niosek.

W naszym domu "wypasione" jajeczne śniadania podajemy w soboty, tuż przed treningiem lekkoatletycznym dzieci. Wówczas zazwyczaj jadamy
jajka na miękko, jajecznicę na różne sposoby, jesienią i zimą szakszukę (klasyczną lub z
dynią i
szałwią), gdy trening jest wyjątkowo późno, podaję
jajka po benedyktyńsku albo
jajka po angielsku (z
bekonem,
pieczarkami,
pomidorami), czy j
ajko po florencku ze
szparagami . Lubię wymyślać coraz to nowe wersje frittaty, albo super szubko gotowanego
jajka w koszulce z różnymi dodatkami. a w te soboty, gdy każdy ma ochotę na inną wersję
jajek, smażymy z córką najprostsze omlety - te każdy wypełnia tym czym lubi najbardziej - frużeliną,
masłem i
dżemem, świeżymi
owocami,
kozim serem i
pomidorkami z
rukolą,
bekonem i pieczoną
papryką, albo
szparagami i
szpinakiem. No i jeszcze wykwintne omlety kaiserschmarrn, Och, mogłabym jeść
jajka na okrągło!

W środku tygodnia, gdy czas z rana
goni, przygotowuję czasem dzieciom chrupiącą
sałatkę jajeczną, albo ulubione bajobongo, ale największym
hitem są omlety roladki, albo pieczone omlety, które przygotowuję dzień wcześniej i są fajnym pomysłem do zabrania w
śniadaniówce do szkoły, czy pracy.Lubię
jajka z jednej patelni - w szakszuce, albo jak tej jesieni właśnie -
jajka z patelni z chrupiąca
cukinią,
ziołami i prażonymi
płatkami migdałów lub młodymi
orzechami. Są wyborne!

Aromatyczna
szalotka i
czosnek przesmażone na
maśle, wiejskie
jajka z płynnym
żółtkiem,soczysta, dojrzała
cukinia prosto z
pola, mnóstwo świeżych
ziół i garść prażonych
płatków migdałowych lub
młodych jesiennych
orzechów, to wyśmienite śniadanie dające poczucie sytości i energię na długie godziny, zróbcie koniecznie!2 łyżki
płatków migdałowych1 ząbek
czosnku1
szalotka1 łyżka
masła1/2 niedużej zielonej lub żółtej
cukinii1 wiejskie
jajka od kur z wolnego chowugarść listków
natki pietruszkiszczypta
soli i świeżo mielony
pieprz do smakuopcjonalnie 1 plaster
boczkuNa suchej patelni upraż
płatki migdałowe i odłóż na bok. Umyj
cukinię, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki, pokrój miąższ na krótkie kawałki.Na tej samej patelni przesmaż na chrupko
boczek (opcjonalnie), dodaj
masło, posiekane drobno
czosnek i
szalotkę. Przesmażaj 2-3 minuty, dodaj okrojoną w kawałki
cukinię i przesmażaj, aż warzywa będą szkliste, ok 3-4 minut. Rozsuń na boki patelni warzywa, na środku wbij dwa
jajka, dopraw je szczyptą
soli (pomiń, jeśli
jajka są smażone z
boczkiem) i świeżo mielonego
pieprzu. Przykryj patelnię przykrywką i smaż całość na niewielkim ogniu do chwili, gdy
białka będą ścięte, a
żółtka płynne. Posyp całość posiekaną
natką lub
trybulą i uprażonymi
płatkami migdałowymi. Dobrego dnia!___________________________________przepis inspirowany kuchnią Water&Wine