ßßß
Składniki :1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej0,3 kg boczku1/2 malutkiej cukinii2 szalotki lub jedna mała cebulkałyżeczka posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnkusól, pieprz do smaku
Boczek kroimy w małe kosteczki . Szalotkę obieramy i także drobno siekamy . Cukinie kroimy nie obierając , w małą kosteczkę . Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy około minuty , następnie dorzucamy warzywa i jeśli potrzeba wkrapiamy odrobinę oleju ( jeśli boczek był chudy , bo z tłustego wytopi się sporo ) Smażymy mieszając ,aż warzywa zaczną robić się miękkie , wtedy dorzucamy soczewicę , dodajemy zmiażdżony praską czosnek sól i pieprz . Smażymy , jeszcze około 5-6 minut ciągle mieszając , po tym czasie danie jest gotowe , wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę siekanej , mieszamy i podajemy . Ciekawe ,proste danie , które z uwagi na dobroczynne właściwości soczewicy powinno częściej gościć w naszych kuchniach 😉