Wykonanie
Czasami ma się ochotę na lekką odmianę , od
ziemniaków i
makaronów itp. Wtedy to danie jest bardzo fajną alternatywą , lekkie, pyszne. Na tyle ciekawe i pachnące ,że nawet w moich małych „pokemonach” budzi ciekawość i chęć spróbowania 😉 . Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do
mięs czy ryb . Dobra jest także odsmażona drugiego dnia 😉 Proste , pyszne i w miarę zdrowe ,a to już spory sukces 😉

Składniki :1 szklanka ugotowanej
soczewicy zielonej0,3 kg
boczku1/2 malutkiej
cukinii2
szalotki lub jedna mała
cebulkałyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smaku

Boczek kroimy w małe kosteczki .
Szalotkę obieramy i także drobno siekamy .
Cukinie kroimy nie obierając , w małą kosteczkę .
Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy około minuty , następnie dorzucamy warzywa i jeśli potrzeba wkrapiamy odrobinę
oleju ( jeśli
boczek był chudy , bo z tłustego wytopi się sporo ) Smażymy mieszając ,aż warzywa zaczną robić się miękkie , wtedy dorzucamy
soczewicę , dodajemy zmiażdżony praską
czosnek sól i
pieprz . Smażymy , jeszcze około 5-6 minut ciągle mieszając , po tym czasie danie jest gotowe , wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę siekanej , mieszamy i podajemy . Ciekawe ,proste danie , które z uwagi na dobroczynne właściwości
soczewicy powinno częściej gościć w naszych kuchniach 😉
