Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas.Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko.400 g zielonej soczewicy2 cebule3 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz1. Soczewicę wypłukać i w garnku zalać wrzątkiem do wysokości ok. 2- 3 cm powyżej poziomu soczewicy. Posolić (ok. 0,5 łyżeczki lub więcej, wg upodobań) i ugotować do miękkości często mieszając. Jeśli po ugotowaniu jest zbyt rzadka, odsączyć lekko.2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać szczypiorek i natkę. Najlepiej podawać od razu, gorącą.