ßßß Cookit - przepis na Soczewica na oliwie

Soczewica na oliwie

nazwa

Wykonanie

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas.
Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko.
400 g zielonej soczewicy
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. Soczewicę wypłukać i w garnku zalać wrzątkiem do wysokości ok. 2- 3 cm powyżej poziomu soczewicy. Posolić (ok. 0,5 łyżeczki lub więcej, wg upodobań) i ugotować do miękkości często mieszając. Jeśli po ugotowaniu jest zbyt rzadka, odsączyć lekko.
2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać szczypiorek i natkę. Najlepiej podawać od razu, gorącą.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/soczewica-na-oliwie.html