Wykonanie
Składniki1 porcja20 dużych muli50 g
masła1 mała
cebulka szalotka, drobno posiekana1/2 ząbka
czosnku, drobno posiekanego1 łyżka
bułki tartejsól,
pieprz1 łyżka
natki pietruszkiPrzygotowanie
Masło wymieszać z
czosnkiem,
szalotką i
natką pietruszki. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Mule wyszorować, oderwać bisiory, umyć i osuszyć. Włożyć na patelnię, wlać 3 łyżki
wody, przykryć i podgrzewać przez około 4 minuty na dużym ogniu, aż muszle się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Mule wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Wyrzucić muszle, które się nie otworzyły.Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Pustą połówkę muszli wyrzucić, w drugiej zostawić
mięso. Do każdej muszli włożyć łyżeczkę
masła szalotkowego, powierzchnię wyrównać nożem i posypać
bułką tartą.Blachę do pieczenia wyłożyć folią, zagiąć boki folii. Rozłożyć mule, opierając je jedna o drugą, aby się nie przechylały podczas pieczenia. Można też tak uformować folię aluminiową, aby zrobić w niej wgłębienia i włożyć w nie muszle.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 5 minut lub aż
masło zacznie wrzeć a
bułka tarta lekko się zarumieni.