ßßß
Składniki :2 szalotki1 ząbek czosnkupęczek zielonych szparagów3-4 jajkasól, pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie :Na żeliwnej patelni (lub innej którą można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne.W międzyczasie jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem.Główki szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone jajka, wymieszać ze szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać.
Smacznego !