Wykonanie
Sobotnie ŚniadanieWłoski omlet - frittata to fantastyczne danie
śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi
jajka. Dodatkową zaletą frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze
szparagami, ale możecie do niej dodać
pieczarki,
pomidorki koktajlowe,
zioła,
wędzonego łososia, czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam!
Składniki :2
szalotki1 ząbek
czosnkupęczek
zielonych szparagów3-4
jajkasól,
pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie :Na żeliwnej patelni (lub innej którą można wstawić do piekarnika, roztopić
masło i przesmażyć drobniutko posiekaną
szalotkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć do czasu aż
cebula się zeszkli. Dodać łodygi
szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki
szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne.W międzyczasie
jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem.Główki
szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone
jajka, wymieszać ze
szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki
szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać.
Smacznego !