Wykonanie
Share the post "Korma z
jagnięciną / Lamb Korma"Dziś przedstawiam przepis na absolutnie doskonałą kormę z
jagnięciną z książki Gordona Ramsaya „Ramsay’s Best Menus”. Uwielbiam
baraninę i
jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma
dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona
jagnięcina w delikatnym
sosie jogurtowym z prażonymi
migdałami i
orzechami nerkowca, z
chilli,
czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi
przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci.
Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione
mięso, testowałam z
karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to
curry, zapraszam!
Korma z
jagnięciną(4-5 porcji)Składniki:1 kg udźca jagnięcego bez kości
sól i
pieprz2 zielone
papryczki chilli, z usunętymi pestkami i z grubsza posiekane75g
migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni75g
orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni2 ząbki
czosnku, obrane i z grubsza posiekane2,5 cm świeżego
imbiru, obranego i z grubsza posiekanego3 łyżki
oleju roślinnego1 laska
cynamonu4
goździki4 suszone liści
curry2 łyżeczki nasion
kolendry, uprażone na suchej patelni2 ziarna
kardamonu2
cebule, obrane i pokrojone w plasterki200 ml
jogurtu naturalnegomała szczypta
szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej
wody2 łyżeczki
soku z cytrynyświeża
kolendra do podaniaPrzygotowanie:Pokrój
jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw
solą i
pieprzem.W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę
chilli,
migdały,
nerkowce,
czosnek,
imbir i 2 łyżki
wody, zdrapując co jakiś czas składniki z
boków pojemnika i odstaw.Rozgrzej połowę
oleju w dużej patelni z grubym dnem i obsmaż partiami
jagnięcinę, przez około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia i przełóż ją na talerz.Dodaj do patelni resztę
oleju i dodaj
cynamon,
goździki, liście
curry, rozgniecione nasiona
kolendry i
kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj
cebulę, dopraw
solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia.Wymieszaj dokładnie dwie trzecie
jogurtu z
wodą z
szafranem i pastą z
orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj
jagnięcinę wraz z
sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż
mięso będzie bardzo miękkie.Tuż przed podaniem wmieszaj resztę
jogurtu i
sok z cytryny, podgrzej i dopraw
solą jeżeli będzie to konieczne.Podawaj danie posypane
kolendrą z
ryżem lub
chlebkiem naan.Smacznego!
English versionLamb Korma(4-5 servings)Ingredients:1 kg boneless leg of lambsalt and pepper2 green chillies, deseeded and chopped75g almonds, lightly toasted75g cashew nuts, lightly toasted2 garlic cloves, peeled and chopped2 , 5 cm fresh ginger, peeled and chopped3 tbsp vegetable oil1 cinnamon stick4 cloves4
curry leaves2 tsp coriander seeds, toasted2 cardamom pods2 onions, peeled an finely sliced200 ml natural yoghurtpinch of saffron strands, soaked in 1 tbsp hot water2 tsp lemon juicecoriander leavesPreparation:Cut the lamb into 3 cm cubes and season with salt and pepper.Blitz the chillies, almonds, cashews, garlic, ginger and 2 tbsp water in a blender or food processor to a wet paste, scraping down the sides of the bowl occasionally. Set aside.Heat half of the oil in a heavy based pan. Fry the lamb cubes in batches for about 2 minutes on each
side until browned all over, then transfer to a
plate.Heat the ramaining oil in the pan and add the cinnamon, cloves,
curry leaves, crushed coriander seeds and cardamom. Fry, stirring, for a minute until fragrant. Add the onions, season with salt and cook, stirring occasionally, for 5 minutes, until they are soft and golden.Mix two-thirds of the
yogurt with saffron water and nut paste, then add to the pan, stirring well. Cook over a medium-low heat for 5 minutes, then return the browned lamb pieces to the pan with juices. Stir well and simmer
very gently for 45 – 60 minutes until the lamb is
very tender.Just before serving, stir in the remaining
yogurt and the lemon juice. Heat gently and check the seasoning.Scatter over the coriander and
serve with naan or rice.Enjoy!
Share the post "Korma z
jagnięciną / Lamb Korma"