Wykonanie

Tak mnie naszło na
mięsne danie, zamarzył mi się pyszny i aromatyczny sos z warzywami,
mięsem i pachnącymi
pomidorami. Lekko pikantny z dodatkiem
ryżu. Ach te zachciewajki. Tak czasami mam, że sama nie wiem czego chcę a czasami zdecydowanie muszę coś ugotować. Tak było i tym razem, po pracy szybkie zakupy a
potem chwila w kuchni, i już jest. Danie wyszło pyszne w smaku, łatwe do zrobienia i w zasadzie szybkie. Polecam zdecydowanie takie smaki. Do tego to co lubicie -
ryż,
ziemniaki,
makaron czy kawałek
chleba.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
filetu z kurczaka- 300 g
mięsa z uda
kurczaka (bez kości)- 3
marchewki- 1 średnia
cukinia- 1
papryka czerwona- 1
papryka biała- 2
cebule- 3 ząbki
czosnku- kawałek
pora- 3
pomidory- 500 ml passaty pomidorowej (
sosu pomidorowego)-
sól,
pieprz- pół łyżeczki
kurkumy- pół łyżeczki
cynamonu- szczypta
chili- 2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku-
olej do smażenia- kilka listków świeżej
bazylii i
oreganoWykonanie:
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
papryką słodką,
solą i
pieprzem. Podsmażamy na patelni na łyżce
oleju. Następnie do garnka wlewamy passatę
pomidorową -
sos pomidorowy, dodajemy pokrojone
pomidory, przekładamy podsmażone
mięso.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę
marchewki,
cebulę,
cukinię,
paprykę czerwoną i białą,
por oraz
czosnek. Przekładamy do
mięsa.Dodajemy listki
bazylii i
oregano,
kurkumę i
cynamon i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
chili.Podajemy z
ryżem,
makaronem,
kaszą,
ziemniakami lub
chlebem.Smacznego.
