ßßß
No to jeszcze tak na koniec tych świątecznych smakołyków pasztet drobiowy. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu. Mój tato robi z różnych rodzajów mięsa, miesza wszystko ze sobą a ja robię drobiowy i mamy różne smaki.Taki pasztecik robi się naprawdę szybko i jest lekki i nie jest tłusty, a wychodzi wspaniały w smaku i nie jest suchy. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, robię go już od kilku lat.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg filetu z kurczaka- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka- 1 łyżeczka suszonej bazylii- 1 łyżka oleju- szczypta kurkumy- 3 ząbki czosnku- mała cukinia- 1 marchewka- połowa papryki czerwonej- kawałek pora- 1 ziemniak- 1 bułka pszenna- sól, pieprz- 1 lub 1/2 małej łyżeczki koncentratu chili (od Proeco)- 1 jajkoWykonanie:Mięsko kroimy na kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszoną bazylią i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę. Następnie podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Cukinię, marchewkę, paprykę, por i ziemniaka kroimy na kawałki i gotujemy w garnku, zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa odsączamy i przekładamy do mięsa, wywar z warzyw zostawiamy. Do mięsa dodajemy dwie łyżki wywaru i miksujemy wszystko blenderem. Bułkę pszenną moczymy w wywarze i przekładamy ją do masy, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pastę chili. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy olejem i przekładamy masę, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez godzinę. Studzimy. Następnie wykładamy z blaszki i przechowujemy w lodówce. Możemy zamrozić.
