Wykonanie

SKŁADNIKI :4-5
udek z kurczaka1
cebula pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskępo pół łyżeczki
kurkumy i
imbiru w proszku
sól,
pieprz do smaku
olej do podpieczenia
mięsasok z 1/2
cytrynykilka ciemnych
oliwekkilka
pomidorków do dekoracji
Mięso kurczaka myjemy, przecinamy na pół, przekładamy do miski, dodajemy
przyprawy,
czosnek,
cebulę i
sok z cytryny. Dokładnie nacieramy
mięso. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym
oleju smażymy kawałki
kurczaka z obu stron.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, lub garnka, którego możemy używać w piekarniku. Pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojone
oliwki i
pomidorki. Pieczemy jeszcze chwilę i wyciągamy. Danie posypujemy startą
skórką z cytryny.PASTA NA OSTRO Z
BAKŁAŻANA :1
bakłażan1
cebula, drobno pokrojona1 puszka
pomidorów1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę1
papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
olejusól,
słodka papryka do smaku
Bakłażana kroimy na pół, solimy, polewamy
oliwą i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Studzimy i drobno kroimy. W garnku podpiekamy na
oleju czosnek z
cebulą, dodajemy
pomidory z puszki,
bakłażana i
papryki. Dusimy około 20 minut aż warzywa będą miękkie a płyny odparują. Pasta powinna być gęsta. Doprawiamy do smaku
przyprawami, uwaga ! jest ostra, jeżeli takiej nie lubimy omijamy
papryczkę chilli lub dodajemy tylko kawałek.Kawałki
kurczaka podajemy z pastą,
ryżem lub
makaronem. Smacznego.
