Wykonanie
Kadahi chicken to bardzo szybka potrawa, którą przygotujemy w pół godziny - taki stir-fry w
indyjskich smakach. Bardzo aromatyczna potrawa z dominującym kuminem, który kiedyś był dla mnie nie do zaakceptowania, dzisiaj to jedna z moich ulubionych przypraw. Zdjęcie potrawy zostało zrobione dość dawno, bo w czasie wakacji, ale od tego czasu powtarzałam już danie kilkakrotnie i gdy mam ochotę na szybkie indyjskie danie, to ta receptura jest niezastąpiona. Zazwyczaj podaję z
ryżem i
ogórkową raitą.

2 łyżki
oleju2 łyżeczki ziaren kuminu1 duża
cebula, drobno posiekana1 zielona
papryczka chilli, pozbawiona ziaren i drobno posiekana (dla lubiących bardzo ostro polecam ziarna zostawić)1 1/2 cm kawałek
imbiru4
pomidory, drobno posiekane (można zastąpić
pomidorami z puszki - wraz z sosem)1 łyżeczka
garam masala1/2 łyżeczka
kurkumy1 1/2 łyżeczki
soli500 g piersi lub
mięsa z
udek kurczaka1
zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry |(na zdjęciu jest żółta, ale robiłam i z zieloną)sok z połowy
cytrynyryż do podaniaNa głębokiej patelni lub w woku podgrzewamy
olej. Dodajemy ziarna kuminu i smażymy 10 sekund, po czym dodajemy
cebulę. Smażymy mieszając prze 3-4 minuty do momentu, gdy
cebula zacznie nabierać złotej barwy, po czym dodajemy zieloną
papryczkę chilli,
imbir,
pomidory,
garam masala,
kurkumę i
sól. Dobrze mieszamy i smażymy mieszając przez 5-6 minut.Dodajemy
kurczaka i
zieloną paprykę, zmniejszamy gaz i smażymy na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając przez 12-15 minut, aż
kurczak będzie gotowy. Dodajemy
sok z cytryny i mieszamy. Podajemy natychmiast, z
ryżem.Przepis z książki Hohn Gregory-Smith "Mighty Spice Cookbook"