ßßß Cookit - przepis na Czarna fasola po indyjsku (Black Bean curry)

Czarna fasola po indyjsku (Black Bean curry)

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem przymierzyłam się do przygotowania bardzo prostego dania z czarnej fasolki. Jak wyszło - oceńcie sami :-).
Dodatkowo mam do Was prośbę - spójrzcie nieco na prawo i kliknijcie w Pajacyka zanim zaczniecie czytać dalej. Dziękuję!
Potrzebne składniki:
1 szklanka czarnej fasoli
1 pomidor
2 cebule (średniej wielkości)
łyżeczka soli (do smaku)
3-4 ząbki czosnku
3 cm drobno posiekanego imbiru
łyżeczka masła
2 łyżki oleju
sok z 1/4 cytryny
świeża kolendra do przybrania
Przyprawy: 1/2 łyżeczki czerwonego ostrego chili, 1 łyżeczka garam masali, 2 łyżeczki kolendry mielonej, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na noc, a kolejnego dnia gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i łyżeczką soli (najszybciej będzie - w szybkowarze :-)).
Cebulę i czosnek rozdrabniamy (blendujemy do konsystencji pasty).
Pomidora blendujemy na purre w innym naczyniu.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na gorący dodajemy pastę czosnkowo cebulową. Smażymy mieszając, aż cebula będzie przybierać jasno brązowy kolor. Następnie do cebuli dodajemy kolendrę mieloną, kurkumę oraz czerwone chili. Smażymy dalej mieszając jakieś 3-4 minuty, po czym dodajemy purre pomidorowe oraz drobniutko posiekany imbir. Dobrze mieszamy, aby purre połączyło się z pastą cebulową i smażymy do czasu, kiedy olej oddzieli się od sosu, a sos nie będzie miał surowego zapachu - jakie 5-6 minut.
Tak przygotowany sos (masalę) przelewamy do garnka z ugotowaną na miękko fasolką, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, garam masalę i odrobinę masła. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić.
Curry dekorujemy świeżą posikaną kolendrą, podejmy z ryżem lub z plackami indyjskimi.
Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2014/01/czarna-fasola-po-indyjsku-black-bean.html