Wykonanie
Wczoraj wieczorem przymierzyłam się do przygotowania bardzo prostego dania z
czarnej fasolki. Jak wyszło - oceńcie sami :-).Dodatkowo mam do Was prośbę - spójrzcie nieco na prawo i kliknijcie w Pajacyka zanim zaczniecie czytać dalej. Dziękuję!
Potrzebne składniki:1 szklanka
czarnej fasoli1
pomidor2
cebule (średniej wielkości)łyżeczka
soli (do smaku)3-4 ząbki
czosnku3 cm drobno posiekanego
imbirułyżeczka
masła2 łyżki
olejusok z 1/4
cytrynyświeża
kolendra do przybrania
Przyprawy: 1/2 łyżeczki czerwonego
ostrego chili, 1 łyżeczka
garam masali, 2 łyżeczki
kolendry mielonej, 1
liść laurowy, 1/2 łyżeczki
kurkumy.
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na noc, a kolejnego dnia gotujemy do miękkości z
listkiem laurowym i łyżeczką
soli (najszybciej będzie - w szybkowarze :-)).
Cebulę i
czosnek rozdrabniamy (blendujemy do konsystencji pasty).
Pomidora blendujemy na
purre w innym naczyniu.W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i na gorący dodajemy pastę
czosnkowo cebulową. Smażymy mieszając, aż
cebula będzie przybierać jasno brązowy kolor. Następnie do
cebuli dodajemy
kolendrę mieloną,
kurkumę oraz czerwone
chili. Smażymy dalej mieszając jakieś 3-4 minuty, po czym dodajemy
purre pomidorowe oraz drobniutko posiekany
imbir. Dobrze mieszamy, aby
purre połączyło się z pastą
cebulową i smażymy do czasu, kiedy
olej oddzieli się od sosu, a sos nie będzie miał surowego zapachu - jakie 5-6 minut.Tak przygotowany sos (
masalę) przelewamy do garnka z ugotowaną na miękko
fasolką, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy
sok z cytryny,
garam masalę i odrobinę
masła. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić.
Curry dekorujemy świeżą posikaną
kolendrą, podejmy z
ryżem lub z plackami indyjskimi.Smacznego!