ßßß Cookit - przepis na Twój organizm tak robi? Nie pozwól na to!

Twój organizm tak robi? Nie pozwól na to!

nazwa

Wykonanie

Bolesne miesiączki, migrena, kłopoty z trawieniem, marznące stopy lub uparty katar? Czy Twój organizm ostatnio nie wyrabia? Musisz koniecznie to zmienić, a najprościej zacząć od odpowiednio dobranych składników.
Zapisz się na mój newsletter, dowiedz się jak sobie radzić ze stresem i wzmocnić organizm. Zdobądź dostęp do e-booków i poradników.
Sama ostatnio mam spadek formy i fizycznej i psychicznej. Nie wiem czy to jesień czy czas gdzieś wyjechać i odświeżyć głowę... Staram się nie dawać, zdrowo jeść i ruszać się, ale nie zawsze mi to wychodzi. Dlatego tym bardziej chcę zadbać o swoją odporność! Was również zachęcam do sięgania częściej po proste rozwiązania, które postawią nas na nogi - woda, cynamon, imbir - tego chyba nie można przedawkować :)
IMBIR
1. Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
2. Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
3. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
4. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
5. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
6. Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
7. Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
8. Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
9. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
10. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Dodajemy go do potraw i napojów. Na ciepło i na zimno! Wpisz w wyszukiwarkę na blogu "imbir", a przekonasz się jak szerokie ma zastosowanie. Zapraszam na kolejny rozgrzewający przepis z imbirem :)
KURCZAK W IMBIRZE
Składniki
Dwa udka z kurczaka
3-5cm korzenia imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
Cebula
Marchewka
Łyżka oleju lub oliwy (na diecie Dukana używamy wody)
Odrobina soli morskiej
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i smarujemy solą. Imbir szatkujemy, mieszmy z oliwą i kurkumą i smarujemy marynatą mięso.
Na dno żaroodpornego naczynia wsypujemy pokrojoną cebulę i poszatkowaną w plasterki marchewkę. Na wierzch warzyw kładziemy kurczaka.
Naczynie zamykamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy 40 minut w 180 stopniach a następnie jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Kurczak jest pyszny, soczysty i lekko przyrumieniony, a warzywa mięciutkie i soczyste. Aromat i smak imbiru wypełnia cały dom. Mięso podajemy z warzywami z pary.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/10/twoj-organizm-tak-robi-nie-pozwol-na-to.html