Wykonanie

Bolesne miesiączki, migrena, kłopoty z trawieniem, marznące stopy lub uparty katar? Czy Twój organizm ostatnio nie wyrabia? Musisz koniecznie to zmienić, a najprościej zacząć od odpowiednio dobranych składników.Zapisz się na mój newsletter, dowiedz się jak sobie radzić ze stresem i wzmocnić organizm. Zdobądź dostęp do e-booków i poradników.Sama ostatnio mam spadek formy i fizycznej i psychicznej. Nie wiem czy to jesień czy czas gdzieś wyjechać i odświeżyć głowę... Staram się nie dawać, zdrowo jeść i ruszać się, ale nie zawsze mi to wychodzi. Dlatego tym bardziej chcę zadbać o swoją odporność! Was również zachęcam do sięgania częściej po proste rozwiązania, które postawią nas na nogi -
woda,
cynamon,
imbir - tego chyba nie można przedawkować :)
IMBIR1. Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.2. Łagodzi mdłości (jest składnikiem
leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.3. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek
krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.4. Łagodzi
bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.5. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych
maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli
olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.6. Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.7. Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.8. Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej
wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru).9. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego
imbiru dodana do
kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.10. Polepsza krążenie
krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też
organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.Dodajemy go do potraw i
napojów. Na ciepło i na zimno! Wpisz w wyszukiwarkę na blogu "
imbir", a przekonasz się jak szerokie ma zastosowanie. Zapraszam na kolejny rozgrzewający przepis z
imbirem :)
KURCZAK W
IMBIRZESkładnikiDwa
udka z kurczaka3-5cm korzenia
imbiru1/4 łyżeczki
kurkumyCebulaMarchewkaŁyżka
oleju lub
oliwy (na diecie Dukana używamy
wody)Odrobina
soli morskiejPrzygotowanie
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i smarujemy
solą.
Imbir szatkujemy, mieszmy z
oliwą i
kurkumą i smarujemy marynatą
mięso.Na dno żaroodpornego naczynia wsypujemy pokrojoną
cebulę i poszatkowaną w plasterki
marchewkę. Na wierzch warzyw kładziemy
kurczaka.Naczynie zamykamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy 40 minut w 180 stopniach a następnie jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Kurczak jest pyszny, soczysty i lekko przyrumieniony, a warzywa mięciutkie i soczyste. Aromat i smak
imbiru wypełnia cały dom.
Mięso podajemy z warzywami z pary.SMACZNEGO SIOSTRY!