Wykonanie

Składniki1/2 kg
kurczaka z kośćmisok z 1/4
cytryny12 średnich ząbków
czosnku (lub 8 dużych)2,5 cm świeżego
imbiru1
cebula1
pomidor2 duże świeże
zielone chilli2 łyżeczki wiórek
kokosowych1/2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
czerwonego chilli w proszku1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki grubo posiekanej
kolendry ( ja, gdy nie mam zastępuję ziarnami
kolendry lub mieloną- bo lubię)1 łyżeczka
soli4 łyżki
oliwy lub
oleju palmowego ,
kokosowego, arachidowegoProces smażenia potrawy odbywa się w
trzech etapach: każda część jest usuwana z patelni i oczekuje na etap końcowy:)
Kurczaka skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Na patelnię wlewamy 2 łyżki
oleju, rozgrzewamy i wrzucamy do gorącego drobno pokrojony
czosnek i
imbir- smażymy na średnim ogniu do złotego koloru i wyjmujemy na talerz. Następnie wrzucamy na patelnię posiekaną
cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać brązowego koloru. Wtedy dodajemy pokrojone
pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż
pomidory staną się miękkie ( można dodać
pomidory z puszki, wtedy ten czas znacznie nam się skróci). Do
cebuli dodajemy wcześniej podsmażony
czosnek i
imbir.Kolejny krok: na patelnię wlewamy łyżkę
oleju, gdy będzie gorący na gorąco , dodajemy pokrojone strąki
chilli i smażymy przez minutę , następnie dodajemy
wiórki kokosowe i smażymy jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się brązowy, wtedy dodajemy
garam masalę ,
chilli i
kurkumę, chwilę podsmażyć. Na koniec miksujemy razem z poprzednimi dodatkami (Ja osobiście nie miksuję, jeżeli drobno pokroimy, składniki same "rozpłyną się" w sosie). Całość zalewamy Szklanką
wody i dusimy na bardzo małym ogniu.W tym czasie na patelnię ląduje kolejna łyżka
oleju i smażymy
kurczak a, Warto smażyć z kośćmi- wtedy potrawa nabiera znacznie lepszego, niepowtarzalnego smaku Gdy kawałki
kurczaka zostały zrumienione- przykrywamy, dodajemy poprzednie składniki i dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewając
wodą (około 35 minut) i mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy
sól i
kolendrę.Najlepsze z
ryżem, można podawać z
chlebem. Smacznego:)