ßßß Cookit - przepis na Chicken Masala (Traditional Chicken Curry)- Goa

Chicken Masala (Traditional Chicken Curry)- Goa

nazwa

Wykonanie

Składniki
1/2 kg kurczaka z kośćmi
sok z 1/4 cytryny
12 średnich ząbków czosnku (lub 8 dużych)
2,5 cm świeżego imbiru
1 cebula
1 pomidor
2 duże świeże zielone chilli
2 łyżeczki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki grubo posiekanej kolendry ( ja, gdy nie mam zastępuję ziarnami kolendry lub mieloną- bo lubię)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy lub oleju palmowego , kokosowego, arachidowego
Proces smażenia potrawy odbywa się w trzech etapach: każda część jest usuwana z patelni i oczekuje na etap końcowy:)
Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy do gorącego drobno pokrojony czosnek i imbir- smażymy na średnim ogniu do złotego koloru i wyjmujemy na talerz. Następnie wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać brązowego koloru. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż pomidory staną się miękkie ( można dodać pomidory z puszki, wtedy ten czas znacznie nam się skróci). Do cebuli dodajemy wcześniej podsmażony czosnek i imbir.
Kolejny krok: na patelnię wlewamy łyżkę oleju, gdy będzie gorący na gorąco , dodajemy pokrojone strąki chilli i smażymy przez minutę , następnie dodajemy wiórki kokosowe i smażymy jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się brązowy, wtedy dodajemy garam masalę , chilli i kurkumę, chwilę podsmażyć. Na koniec miksujemy razem z poprzednimi dodatkami (Ja osobiście nie miksuję, jeżeli drobno pokroimy, składniki same "rozpłyną się" w sosie). Całość zalewamy Szklanką wody i dusimy na bardzo małym ogniu.
W tym czasie na patelnię ląduje kolejna łyżka oleju i smażymy kurczak a, Warto smażyć z kośćmi- wtedy potrawa nabiera znacznie lepszego, niepowtarzalnego smaku Gdy kawałki kurczaka zostały zrumienione- przykrywamy, dodajemy poprzednie składniki i dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą (około 35 minut) i mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy sól i kolendrę.
Najlepsze z ryżem, można podawać z chlebem. Smacznego:)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2014/02/chicken-masala-traditional-chicken.html