Wykonanie

Składniki (na 2 porcje):
Kurczak1 podwójna
pierś z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
bułki tartejłyżeczka mielonej
kolendryłyżeczka mielonej
ostrej paprykipół łyżeczki mielonego
kminu rzymskiegołyżeczka suszonego
tymiankuszczypta
soli i
pieprzuRyż1 szklanka
ryżu lub 1 torebka1
czerwona cebula1/2
cukinii1
kukurydza1 ząbek
czosnku1/2
papryczki jalapeno lub
chilli2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soli,
pieprzupo około 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry,
słodkiej papryki w proszku i mielonego kuminu, szczypta
kurkumyświeża
kolendra do dekoracjiGuacamole1
awokado1
pomidor2 plasterki
czerwonej cebuli (zostawione z
cebuli dodanej do
ryżu)sok z 1/2
limonki1 łyżka posiekanej świeżej
kolendrysól,
pieprzDodatkiświeża
kolendrasok z limonkiPrzygotowanie:
Kurczak: Pierś, oczyszczamy, przekrawamy na pół i lekko rozklepujemy.
Kurczaka marynujemy we wszystkich przyprawach i
oliwie z oliwek (minimum godzinę, najlepiej całą noc). Po tym czasie obtaczamy
kurczaka w
bułce tartej, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 20 minut aż
kurczak będzie złocisty.
Ryż z warzywami:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany
czosnek,
papryczkę chili, pokrojoną w cienkie plasterki
cukinię oraz ziarenka
kukurydzy (najlepiej użyć surowej i obkroić pestki, ale taka z puszki też się nada). Wszystkie warzywa smażymy kilka minut, następnie dodajemy wszystkie
przyprawy. Kiedy warzywa już odparują
wodę (nie powinny jej puścić zbyt dużo) dodajemy
ryż. Ustawiamy na mocny ogień, dokładnie mieszamy i smażymy aż
ryż połączy się z warzywami, lekko zrumieni i
zrobi chrupiący.Guacamole:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora, posiekaną drobno świeżą
kolendrę, posiekaną bardzo drobno
czerwoną cebulę oraz
sok z limonki. Guacamole mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na talerzu układamy lekko chrupiący
ryż z warzywami, upieczonego na złocisto
kurczaka oraz guacamole. Wszystko skrapiamy
sokiem z limonki oraz posypujemy świeżą
kolendrą.