Wykonanie
Meksykańska zupa to i drugie musi być w temacie :) Nie do końca zachwyciło, ale nie ma co narzekać.
Mięso dobre, choć brak mu pikantności.
Ryż z
fasolką... jak to
ryż z
fasolką. A salsa...chyba zbyt mało kwaśna :) Narzekam? Nie! Przedstawiam Wam tak jak było. Polecam jednak, bo wyszło dobre, choć nie takie jak oczekiwałam :) Przepis z Kwestii Smaku.Potrzebujemy (2 porcje):- 1 duża
pierś z kurczaka,marynata:- 1 łyżeczka mielonej
kolendry,- 1 łyżeczka
słodkiej papryki,- 1 łyżeczka granulowanego
czosnku,- 0,5 łyżeczki
oregano,- 0,5 łyżeczki
tymianku,- 0,5 łyżeczki
ostrej papryki,- 0,5 łyżeczki
białego pieprzu,- skórka z 0,5
limonki,- sok z 0,5
limonki,- 2 łyżki
oleju,
fasola z
ryżem:-
ryż jaśminowy,- puszka
czerwonej fasoli,- 0,5 łyżeczki
oleju roślinnego,- 0,5
czerwonej cebuli,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1/4 łyżeczki
kminku mielonego,salsa:- 1
awokado,- 0,5
czerwonej cebuli,- 1 duży
pomidor,- 0,5
papryczki chilli (u mnie żółta),- 1 łyżka
soku z limonki,-
sól.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Gruby filet przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć
solą. W filiżance przygotować marynatę - zmieszać wszystkie suche składniki ze sobą i natrzeć nimi obustronnie filety. Skropić
sokiem z limonki i oprószyć skórką otartą z
limonki, obtoczyć w
oleju. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30min.Ugotować
ryż. Na dużej patelni rozgrzać
olej i zeszklić drobno posiekaną
cebulę. Dodać
koncentrat pomidorowy i
kminek rzymski - chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną
fasolę i smażyć wszystko ok 2min. Wymieszać z ugotowanym
ryżem.
Awokado obrać i pozbawić pestki, pokroić w kostkę.
Pomidora sparzyć i ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną
cebulę i
papryczkę chilli (oczyszczoną z pestek). Wymieszać wszystko, dodać
sok z limonki i
sól.
Kurczaka wyciągnąć z lodówki i smażyć na grillowej patelni ok 3 min z jednej strony i po przewróceniu ok. 2 min.