ßßß Cookit - przepis na sałatka z pieczonym burakiem, rukolą, jajkiem i prażonymi orzechami włoskimi

sałatka z pieczonym burakiem, rukolą, jajkiem i prażonymi orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Kocham wszystko co buraczane :) Gdyby tylko ten nieszczęsny burak tak nie barwił dłoni i deski do krojenia… polecam do obierania i krojenia używać jednorazowych rękawiczek i kroić buraka na talerzu! Zamiast migdałów użyć możecie innych orzechówpistacji, migdałów, myślę że i podprażone orzechy laskowe będą tu super smakować.
(1 porcja)
ŚWIEŻA RUKOLA ( garść)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI OBRANY I UPIECZONY W FOLII BURAK
2 ŁYŻKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
1 UGOTOWANE JAJKO
2 PLASTRY SERA KOZIEGO (opcjonalnie)
SŁODKI SOS MUSZTARTOWO-CYNAMONOWY:
1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
1 ŁYŻECZKA MIODU
1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
SZCZYPTA CYNAMONU
1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
1-2 ŁYŻKI WODY
Rukolę układamy na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko kroimy w plastry, buraka kroimy na pół a następnie w dość cienkie plasterki i kładziemy na listkach rukoli. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni migdałami i pokrojonym w paseczki serem. Składniki sosu mieszamy w miseczce i skrapiamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
najlepsza sałatka z tuńczykiem, kaszą jaglaną, serem feta i orzechami nerkowca
sałatka z mango, awokado, szpinakiem i kaszą jęczmienną
idealna lunchbox-owa sałatka z kurczakiem
Źródło:http://thefoodtime.com/salatka-z-pieczonym-burakiem-rukola-jajkiem-i-prazonymi-orzechami-wloskimi