Wykonanie
Lubicie buraki? Macie ochotę na coś lekkiego, a zarazem pożywnego? Proponuję carpaccio z
buraka. Spora porcja witamin, zdrowa przekąska, którą możemy przygotować wcześniej, a przed samą konsumpcją polać tylko sosem lub
octem balsamicznym.Łatwe - a
daje wiele radości :)
Składniki:-
burak-
ser kozi lub
fetaSos:- 1 łyżka
musztardy francuskiej- 1 łyżka
musztardy rosyjskiej- 1 łyżka
miodu- 2 łyżki
oliwy bądź
oleju z
orzechów włoskichBuraka myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub zawijamy w folię aluminiową) i wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-50 min, lub do uzyskania pożądanej miękkości. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plastry.Składniki sosu mieszamy ze sobą i voila.
Buraka rozkładamy na talerzu, dodajemy
ser i całość polewamy sosem.Przepyszne jako przystawka lub jako
sałatka do dania obiadowego!SMACZNEGO!!!