ßßß

Kiedyś przeczytałam, że kardamon jest przyprawą wymagającą specjalnego traktowania...Czyżby dlatego, że uważany jest od wieków za afrodyzjak? Już w arabskiej „Księdze tysiąca i jednej nocy" Szeherezada opowiada historię kupca, który miał zażywać kardamonu na zwiększenie płodności. I pomogło, bo owocem tych zabiegów był Alladyn, wszystkim znany jako właściciel magicznej lampy.Zapach tej przyprawy jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Zwykłym burakom nadaje niezwykły posmak . Dla mnie coś wspaniałego. Jak kończę je jeść to już planuję następny raz. Spróbujcie, a być może też już będziecie tęsknić za tym smakiem...!Tu podałam buraki w formie dodatku do sałatki. Jednak są również doskonałym uzupełnieniem pieczonego mięsa czy nawet solo mogą spokojnie zaspokoić ową tęsknotę...
Składniki:
kilka buraków,sok z cytryny,kilka owoców kardamonu,oliwa,sól, pieprz,rukola,twardy ser kozi,orzechy włoskie,do sosu:50 ml oleju z orzechów włoskich,kilka kropel octu winnego,pół łyżeczki miodu,pół łyżeczki musztardy Dijon,można dodać odrobinę wody,sól do smaku.Przygotowanie:Buraki obgotować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami wyłuskanego kardamonu, skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem - chwilę zapiekać.
W tym czasie jak buraki będą w piekarniku przygotować sos. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie jego składniki. Rukolę umyć, wysuszyć. Uprażyć kawałki orzechów. Ser pokroić w kostkę. Układać an talerzu warstwę buraków, na wierzch rukola, ser i orzechy. Całość polać sosem.
Dodane do akcji: