ßßß
Na początek sałatka z rukoli, pomarańczy i granatu. Orzeźwiająca, letnia, chociaż ze składników dostępnych przez cały rok. Idealnie sprawdziła się na urodzinowym grillu.Przepis znaleziony na K.S.Potrzebujemy (3-4 porcje):1 opakowanie rukoli (100 g)60 g orzechów włoskich1 owoc granatu2 pomarańczeSkładniki na winegret:2 łyżki miodu2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki musztardy dijon1,5 łyżeczki soku z cytrynysólświeżo zmielony pieprzRukolę płuczemy, odcedzamy i kładziemy na talerz.Pomarańcze obieramy i filetujemy (wykrawamy środki pomiędzy błonkami - tutaj znajdziecie filmiki instruktażowe ).Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki.Orzechy włoskie prażymy na patelni (bez tłuszczu!) i drobno siekamy nożem.Składniki na sos mieszamy w miseczce.W dużej misce układamy rukolę, na wierzch pomarańcze, pestki granatu i posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy winegretem.Smacznego!Przy okazji kilka zdjęć z naszego biwaku: