ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi

Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
1 opakowanie rukoli (100 g)
60 g orzechów włoskich lub pekan
1 owoc granatu
2 pomarańcze
Winegret
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy)
2 łyżeczki musztardy dijon
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz.
Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższy pomiędzy błonkami).
Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka.
Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni, posiekać.
Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skropić winegretem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_rukoli_pomaranczy_granatu/przepis.html