Wykonanie
Dziś
sałatka z przepisu Agi. Lekka i pyszna. Polecam
Składniki:1
filet z kurczaka1/3 opakowania
rukoli (ok. 30 g)1/4 główki
sałaty lodowej1
pomarańcza1/3
owocu granatu60 g
orzechów włoskichsos:3 łyżki
miodu2 łyżki
musztardy miodowej1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki soku z
pomarańczyPrzygotować sos: podane składniki wymieszać w kubeczku, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Następnie przygotowujemy
mięso:
filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić
solą, i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Należy uważać, aby za długo nie trzymać
mięsa na ogniu, aby nie stwardniało.
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną
sałatą lodową i wyłożyć do miski, lub od razu na talerze.
Pomarańcze obrać i wyfiletować (ściągnąć błonki), pokroić na kawałki. Z
granatu wyłuskać ziarenka.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na patelni.
Sałatę i
rukolę doprawić
solą i
pieprzem, dodać
kurczaka, cząstki
pomarańczy, posypać
granatem i
orzechami włoskimi. Polać sosem.Smacznego!