Wykonanie
Soczyste
owoce i
orzechy włoskie na zielonych liściach
rukoli...
Od kiedy zaczął się sezon na
pomarańcze, bardzo często wyciskam z nich świeży sok. Ostatnio robię też różne sałatki z dodatkiem
pomarańczy, na przykład taką - na liściach
rukoli, z
granatem i
orzechami włoskimi. Jest bardzo soczysta, lekka i zdrowa. :) To wersja wegańska, ale można ją też wzbogacić o mały dodatek
sera typu
camembert.
Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B korzystnych dla skóry i nerwów . W błonkach
pomarańczy sporo jest błonnika przyspieszającego przemianę materii. Zawierają też związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
Granat jest uważany za superowoc ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Wiele badań potwierdza jego działanie przeciw procesom zapalnym i chorobom
serca.
Granat jest źródłem polifenoli należących do przeciwutleniaczy,
czemu zawdzięcza swoje właściwości antynowotworowe, i odmładzające. Poprawia też koloryt i ukrwienie skóry, regeneruje ją. Łagodzi dolegliwości związane z PMS i menopauzą. Jest skutecznym afrodyzjakiem. :)
Rukola jest źródłem chroniących przed
rakiem glukozynolatów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego
białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka
orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.Składniki (na dwie porcje):trzy garście
rukoli,
pomarańcza,pół
granatu,garść
orzechów włoskich.2 łyżki
oliwy z oliwek,3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy,
czarny pieprz,
sól, np. himalajska.Przygotowanie:Myjemy
rukolę.
Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki. Z połowy
granatu wygniatamy pestki, np. do miseczki z
wodą, a później odcedzamy na sitku. Rozdrabniamy
orzechy.
Oliwę z oliwek mieszamy z
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy,
solą i
czarnym pieprzem.Na liściach
rukoli układamy cząstki
pomarańczy, pestki
granatu i
orzechy włoskie.
Sałatkę polewamy
pomarańczową oliwą z
przyprawami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))