ßßß

Jeśli chodzi o jasne makarony – spaghetti jest ze względu na indeks glikemiczny opcją najlepszą. Jeśli więc absolutnie niecierpicie makaronu razowego – postawcie na spaghetti! Ten przepis jest świetny pod wieloma względami :1 naprawdę szybki w rpzygotowaniu (obiad w mniej niż pół godziny),2 pyszny i aromatyczny ..iii nie zawiera śmietany więc !3 jest pełen zdrowych tłuszczy z ryby, orzechów i oliwy.ps. a może… macie ochotę na spaghetti z pieczonym bakłażanem i parmezanem lub spaghetti z kurczakiem ?(2 porcje)ok 150-200g suchego MAKARONU SPAGHETTI (może być jasny lub razowy)ok 125g WĘDZONEGO ŁOSOSIA w plastrach1 DOJRZAŁA CYTRYNA2 łyżki zblendowanych/posiekanych MIGDAŁÓW2 łyżki JOGURTU GRECKIEGO1 ZĄBEK CZOSNKU1 łyżka posiekanej PIETRUSZKI (opcjonalnie)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Cytrynę zalewamy wrzątkiem, następnie dobrze myjemy. Następnie obieramy ją przy użyciu obieraczki do warzyw, a skórkę kroimy w cienkie paseczki.Na suchą patelnię wrzucamy posiekane migdały i prażymy ok minutę aż zaczną przyjemnie pachnieć, odkładamy na osobny talerzyk. Na wciąż rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się zrumieni dodajemy sok i pokrojoną skórkę z cytryny i poszarpanego łososia. Smażymy ok minuty po czym zdejmujemy z ognia.Makaron gotujemy al dente, bezpośrednio z garnka przekładamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy jogurt grecki i podprażone migdały. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i podgrzewamy (możemy ew dodać niewielką ilość oliwy lub wody z makaronu). Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową