Wykonanie


Jeśli chodzi o jasne
makarony – spaghetti jest ze względu na indeks glikemiczny opcją najlepszą. Jeśli więc absolutnie niecierpicie
makaronu razowego – postawcie na spaghetti! Ten przepis jest świetny pod wieloma względami :1 naprawdę szybki w rpzygotowaniu (obiad w mniej niż pół godziny),2 pyszny i aromatyczny ..iii nie zawiera
śmietany więc !3 jest pełen zdrowych tłuszczy z
ryby,
orzechów i
oliwy.ps. a może… macie ochotę na spaghetti z pieczonym
bakłażanem i
parmezanem lub spaghetti z
kurczakiem ?(2 porcje)ok 150-200g suchego
MAKARONU SPAGHETTI (może być jasny lub
razowy)ok 125g
WĘDZONEGO ŁOSOSIA w plastrach1 DOJRZAŁA
CYTRYNA2 łyżki zblendowanych/posiekanych
MIGDAŁÓW2 łyżki
JOGURTU GRECKIEGO1 ZĄBEK
CZOSNKU1 łyżka posiekanej
PIETRUSZKI (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Cytrynę zalewamy wrzątkiem, następnie dobrze myjemy. Następnie obieramy ją przy użyciu obieraczki do warzyw, a skórkę kroimy w cienkie paseczki.Na suchą patelnię wrzucamy posiekane
migdały i prażymy ok minutę aż zaczną przyjemnie pachnieć, odkładamy na osobny talerzyk. Na wciąż rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki
oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy lekko się zrumieni dodajemy sok i pokrojoną
skórkę z cytryny i poszarpanego
łososia. Smażymy ok minuty po czym zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy al dente, bezpośrednio z garnka przekładamy na patelnię z
czosnkiem. Dodajemy
jogurt grecki i podprażone
migdały. Doprawiamy
solą i
pieprzem, delikatnie mieszamy i podgrzewamy (możemy ew dodać niewielką ilość
oliwy lub
wody z
makaronu). Przed podaniem posypujemy posiekaną
pietruszką. Gotowe!
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
makaron z
cukinią,
miętą,
ricottą i
oliwą czosnkową