Wykonanie
Klopsiki to prawdziwie magiczna potrawa - teoretycznie za każdym razem mamy do czynienia z mielonym
mięsem. Jednakże, w zależności od użytych przypraw oraz
sosów, za każdym razem otrzymujemy zupełnie inne danie. Można by jeść klopsiki nawet kilka dni pod rząd, i by się nie znudziły, jeśli za każdym razem wyczarujemy inne ich smaki.
Magia!Dzisiejsza
magia to mięciutkie, soczyste klopsiki w treściwym sosie
paprykowym. Doskonale będą smakować z puree ziemniaczanym, z
makaronem lub z
ryżem.
500g
mięsa mielonego wieprzowego z
łopatki4 kromki ciemnego
chleba - bez skórki - namoczonego w zimnej wodzie1
jajko1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki2/3 łyżeczki
soli2/3 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzumąka pszenną do obtoczenia
olej /
oliwa z oliwek do smażeniasos:1 i 1/2
czerwonej papryki - pokrojonej w paski1 duże
cebula - obrana, pokrojona w paski1/2 łyżeczki
tymianku1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1/4 łyżeczki
ostrej papryki (lub więcej, do smaku)150 ml "słodkiej"
śmietanki UHT 12%, zimnej200 ml zimnego
mleka2 łyżki siekanej
natki pietruszkisól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1. Do
mielonego mięsa dodajemy uprzednio namoczony, dobrze odciśnięty
chleb oraz
jajko i
przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.Następnie z masy formujemy małe klopsiki jednakowej wielkości (mniej więcej rozmiaru
orzecha włoskiego). Klopsiki obtaczamy w
mące pszennej i smażymy partiami na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego
oleju, aż będą ze wszystkich stron złote.Z tej porcji wychodzi 40 małych klopsików.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.W rondlu na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę wraz z
papryką,
czosnkiem i
tymiankiem. Kiedy
cebula będzie szklista a
papryka dobrze usmażona, zdejmujemy garnek z palnika. Około 1/3 pasków
papryki odkładamy do dekoracji, zaś pozostałe warzywa ucieramy blenderem na gładkie puree*.Garnek ustawiamy ponownie na palniku. Dodajemy
paprykę słodką, wędzoną, ostrą oraz
masło. Gdy
masło się roztopi, dodajemy
mąkę. Mieszamy. Następnie, mieszając, wlewamy zimną
śmietankę i zimne
mleko. Zagotowujemy, by sos zgęstniał (za gęsty sos możemy rozrzedzić dodatkowym
mlekiem lub
wodą. Za rzadki zawsze można zagęścić
mąką). Pod koniec dodajemy
natkę i doprawiamy sos
solą,
pieprzem i ew. dodatkową
ostrą papryką do smaku. Wrzucamy pozostawione wcześniej kawałki
papryki.3. Potrzebną nam ilość klopsików podgrzewamy przez 5-10 minut w sosie.Do klopsików idealnie pasują
młode ziemniaki w całości, podane z
masłem i
koperkiem lub puree ziemniaczane,
makaron czy
ryż.* Jeśli nie zależy nam na gładkim sosie, możemy ewentualnie pozostawić warzywa w całości i przejść do kolejnego kroku. Kolor sosu będzie jednak dużo mniej intensywny.)