ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w sosie paprykowym

Klopsiki w sosie paprykowym

nazwa

Wykonanie

Klopsiki to prawdziwie magiczna potrawa - teoretycznie za każdym razem mamy do czynienia z mielonym mięsem. Jednakże, w zależności od użytych przypraw oraz sosów, za każdym razem otrzymujemy zupełnie inne danie. Można by jeść klopsiki nawet kilka dni pod rząd, i by się nie znudziły, jeśli za każdym razem wyczarujemy inne ich smaki. Magia!
Dzisiejsza magia to mięciutkie, soczyste klopsiki w treściwym sosie paprykowym. Doskonale będą smakować z puree ziemniaczanym, z makaronem lub z ryżem.
500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
4 kromki ciemnego chleba - bez skórki - namoczonego w zimnej wodzie
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2/3 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
mąka pszenną do obtoczenia
olej / oliwa z oliwek do smażenia
sos:
1 i 1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w paski
1 duże cebula - obrana, pokrojona w paski
1/2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, do smaku)
150 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12%, zimnej
200 ml zimnego mleka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Do mielonego mięsa dodajemy uprzednio namoczony, dobrze odciśnięty chleb oraz jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie z masy formujemy małe klopsiki jednakowej wielkości (mniej więcej rozmiaru orzecha włoskiego). Klopsiki obtaczamy w mące pszennej i smażymy partiami na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, aż będą ze wszystkich stron złote.
Z tej porcji wychodzi 40 małych klopsików.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W rondlu na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę wraz z papryką, czosnkiem i tymiankiem. Kiedy cebula będzie szklista a papryka dobrze usmażona, zdejmujemy garnek z palnika. Około 1/3 pasków papryki odkładamy do dekoracji, zaś pozostałe warzywa ucieramy blenderem na gładkie puree*.
Garnek ustawiamy ponownie na palniku. Dodajemy paprykę słodką, wędzoną, ostrą oraz masło. Gdy masło się roztopi, dodajemy mąkę. Mieszamy. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę i zimne mleko. Zagotowujemy, by sos zgęstniał (za gęsty sos możemy rozrzedzić dodatkowym mlekiem lub wodą. Za rzadki zawsze można zagęścić mąką). Pod koniec dodajemy natkę i doprawiamy sos solą, pieprzem i ew. dodatkową ostrą papryką do smaku. Wrzucamy pozostawione wcześniej kawałki papryki.
3. Potrzebną nam ilość klopsików podgrzewamy przez 5-10 minut w sosie.
Do klopsików idealnie pasują młode ziemniaki w całości, podane z masłem i koperkiem lub puree ziemniaczane, makaron czy ryż.
* Jeśli nie zależy nam na gładkim sosie, możemy ewentualnie pozostawić warzywa w całości i przejść do kolejnego kroku. Kolor sosu będzie jednak dużo mniej intensywny.)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/06/Klopsiki-w-sosie-paprykowym.html