ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne klopsiki czosnkowe z tymiankiem i rozmarynem

Błyskawiczne klopsiki czosnkowe z tymiankiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Klopsiki to szybki i smaczny obiad - łatwo się je robi i szybko smaży. Dzięki dodatkowi czosnku i ziół maja wyrazisty, ciekawy smak. Dodatek pomidorów cherry uzupełnia kompozycją smakową tej lekkiej, letniej propozycji.
500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
2 kromki chleba - namoczone w wodzie, po czym mocno odciśnięte
1 cebula, obrana, jak najdrobniej posiekana
1-2 małe jajka
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
4-6 ząbków czosnku + 1 łyżeczka masła
garść pomidorków cherry
1/2 łyżeczki tymianku
oliwa z oliwek do smażenia + 1 łyżeczka masła
natka pietruszki do dekoracji
1. Na małej patelni, na maśle, podsmażamy przez chwilę przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, aż czosnek stanie się aromatyczny. Uważamy, by nie przypalić czosnku.
2. Mieszamy mielone mięso z podsmażonym czosnkiem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, namoczonym chlebem, jajkiem, tymiankiem, rozmarynem i pieprzem. Solimy do smaku i wyrabiamy na jednolita masę. Dostawiamy mięso na 10-15 minut. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę bułki tartej.
3. Z masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Z tej porcji otrzymamy ok. 32 klopsiki.
Klopsiki smażymy na złoto, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy, mieszając, przekrojone na pól pomidory cherry, które posypujemy tymiankiem. Gdy pomidorki będą już ciepłe, mieszamy je z klopsikami. Przekładamy na półmisek i posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z puree ziemniaczanym, z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.
Klopsiki z pomidorami, skropione oliwą i obłożone małymi kawałeczkami masła, można również upiec w piekarniku (180st. C, ok. 35 min), co jednak zajmuje znacznie dłużej, niż ich usmażenie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/08/Blyskawiczne-klopsiki-czosnkowe-z-tymiankiem-i.html