Wykonanie
Klopsiki to szybki i smaczny obiad - łatwo się je robi i szybko smaży. Dzięki dodatkowi
czosnku i
ziół maja wyrazisty, ciekawy smak. Dodatek
pomidorów cherry uzupełnia kompozycją
smakową tej lekkiej, letniej propozycji.
500 g
mięsa mielonego wieprzowego z
łopatki2 kromki
chleba - namoczone w wodzie, po czym mocno odciśnięte1
cebula, obrana, jak najdrobniej posiekana1-2 małe
jajka1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynu1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzusól do smaku4-6 ząbków
czosnku + 1 łyżeczka
masłagarść
pomidorków cherry1/2 łyżeczki
tymiankuoliwa z oliwek do smażenia + 1 łyżeczka
masłanatka pietruszki do dekoracji1. Na małej patelni, na
maśle, podsmażamy przez chwilę przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, aż
czosnek stanie się aromatyczny. Uważamy, by nie przypalić
czosnku.2. Mieszamy
mielone mięso z podsmażonym
czosnkiem, jak najdrobniej posiekaną
cebulą, namoczonym
chlebem,
jajkiem,
tymiankiem,
rozmarynem i
pieprzem. Solimy do smaku i wyrabiamy na jednolita masę. Dostawiamy
mięso na 10-15 minut. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę
bułki tartej.3. Z masy formujemy klopsiki wielkości
orzecha włoskiego. Z tej porcji otrzymamy ok. 32 klopsiki.Klopsiki smażymy na złoto, na rozgrzanej
oliwie z dodatkiem
masła. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy, mieszając, przekrojone na pól
pomidory cherry, które posypujemy
tymiankiem. Gdy
pomidorki będą już ciepłe, mieszamy je z klopsikami. Przekładamy na półmisek i posypujemy
natką pietruszki.Podajemy z puree ziemniaczanym, z
ryżem,
kaszą lub świeżym
pieczywem.Klopsiki z
pomidorami, skropione
oliwą i obłożone małymi kawałeczkami
masła, można również upiec w piekarniku (180st. C, ok. 35 min), co jednak zajmuje znacznie dłużej, niż ich usmażenie.