Wykonanie
Kochani! Same dobra! Nie dość, że z wczorajszej przygody z
ciastem na pizzę, została mi spora blaszka razowej, pszenno-owsianej focacci... klik To jeszcze Przyjaciółka zostawiła mi słoik najpysznejszego w świecie
soku pomidorowego zrobionego przez jej Mamę, z
pomidorów z działki. Jest to litrowy słoik, ze wspaniałą, gęstą, przecierową pulpą
pomidorową! Tego nie można zmarnować. Trzeba się skupić aby tej zupy nie zepsuć.
![](/Data/Images/wegefotokuchnia.blox.pl\2012_slash_02_slash_Wloska-zupa-pomidorowa-mojej-Siostry-z-razowa/l/-1743548793.JPG)
Przepis, na włoską zupę
pomidorową mojej Siostry, którego ona zaś nauczyła się od Moniki :)2 kg świeżych
pomidorów bez skórki - a w tym przypadku -
słój domowych
pomidorów Pani INY :) (Dziękuję Gosiu i Pani Ino!) , w innym przypadku - litr naturalnej pomidorowej pulpy. Uwaga! z koncentratów tego nie
róbcie, wyjdzie ochydne! Tym bardziej ze szklarniowych, lutowych
pomidorów. Nie
róbcie. Poczekajcie do lata i sezonu na
pomidory. Obiecuję, że warto czekać:)
![](/Data/Images/wegefotokuchnia.blox.pl\2012_slash_02_slash_Wloska-zupa-pomidorowa-mojej-Siostry-z-razowa/l/1908573836.JPG)
Więc - do garnka na dno wlewamy około 5 łyżek
oliwy i 1-2 ząbki pociętego
czosnku, prażymy. Dodajemy
pomidory lub pulpę, zagotowujemy wraz z wkruszonym do nich po chwili miękiszem
zwykłego chleba. Aż się wszystko pięknie rozgotuje i rozpadnie i spęcznieje. (Np. wydłubać miękisz z połówki
chleba Oliwskiego, ze skórki robicie grzanki na suchej patelni). Warto wykorzystać każde resztki
pieczywa i przejrzewające
pomidory. Ta zupa jest najlepsza jak jest z resztek! Ja natomiast mam moją wczorajsza focaccię i ja też wkruszę. Z reszty poskubanej focacci zrobiłam grzanki na suchej patelni z odrobiną
oregano.
![](/Data/Images/wegefotokuchnia.blox.pl\2012_slash_02_slash_Wloska-zupa-pomidorowa-mojej-Siostry-z-razowa/l/-2118613364.JPG)
Uwaga - do zupy nie dodaje się
soli. Naprawdę. Nic a nic.Tylko
pomidory,
oliwa,
czosnek,
chleb. Ja dałam jeszcze gałązkę
rozmarynu. Zgasić z ognia. To wszystko. Spróbujcie zanim posolicie. Gdy robi się ją późnym latem - smak
pomidorów jest obłędny.