ßßß Cookit - przepis na Wytrawne naleśniki

Wytrawne naleśniki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto: mąka pszenna ok. 0,5 kg
mleko ok. 1-1,5 szklanki
jaja 2
sól szczypta
papryka ostra mielona szczypta
gałka muszkatałowa szczypta
olej do smażenia
Farsz: łopatka mielona ok. 0,5 kg
sól, pieprz
cebula 1
czosnek 1 ząbek
bazylia
bakłażan 1
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
ser do pizzy
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Wykonanie:
Umytego bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na sitku na ok. pół godziny. W tym czasie p oszatkowaną cebulę zeszklić na maśle z rozgniecionym czosnkiem, dodać mięso i przyprawy, poddusić.
Przygotować naleśniki: ż ółtka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać mąkę, utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
Bakłażana opłukać, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, zeszklić na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski, przyprawić do smaku, podsmażać przez kilka minut.
Na połówkę każdego naleśnika ułożyć plastry bakłażana, na nim mięso, po kilka pasków papryki, posypać serem, złożyć i podsmażyć z obu stron na złoto.
Podawać z ostrym sosem.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2015/08/wytrawne-nalesniki.html