Wykonanie
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna ok. 0,5 kg
mleko ok. 1-1,5 szklanki
jaja 2
sól szczypta
papryka ostra mielona szczyptagałka muszkatałowa szczypta
olej do smażeniaFarsz:
łopatka mielona ok. 0,5 kg
sól,
pieprzcebula 1
czosnek 1 ząbek
bazyliabakłażan 1
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
ser do pizzy
masło 1 łyżka
olej 1 łyżkaWykonanie:Umytego
bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na sitku na ok. pół godziny. W tym czasie p oszatkowaną
cebulę zeszklić na
maśle z rozgniecionym
czosnkiem, dodać
mięso i
przyprawy, poddusić.Przygotować naleśniki: ż
ółtka roztrzepać z
mlekiem i
przyprawami. Dodać
mąkę, utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
Bakłażana opłukać, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, zeszklić na
oleju, dodać
paprykę pokrojoną w paski, przyprawić do smaku, podsmażać przez kilka minut.
Na połówkę każdego naleśnika ułożyć plastry
bakłażana, na nim
mięso, po kilka pasków
papryki, posypać
serem, złożyć i podsmażyć z obu stron na złoto.Podawać z
ostrym sosem.