Wykonanie
24 kwietnia 2013
LASAGNE Z GRILLOWANYM
BAKŁAŻANEMSkładniki:
bakłażanmakaron lasagne70 dag
karkówki wieprzowejcebulaczosnekpuszka
pomidorów bez skórki
pomidorkostka
serałyżka
mąkiłyżka
masła1 szklanka
mlekaoliwa z oliwekolej do smażenia
pieprz,
sól do smaku
bazylia suszona
Mięso mielimy. Rozgrzewamy
olej i smażymy na nim pokrojony w kosteczkę
czosnek i
cebulkę. Dodajemy mięcho, a gdy już się usmaży,
pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Posypujemy go
solą, a gdy pojawi się gorzkawy sok, wycieramy ręcznikiem papierowym. Układamy plastry na blaszce, zalewamy
oliwą, posypujemy
pieprzem i pieczemy 15 minut/180*C.
Makaron lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie (z dodatkiem 1 łyżki
oliwy) 2 minuty. Płaty wyjmujemy, studzimy i rozdzielamy.Na dnie wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego układamy na przemian
makaron,
mięsko,
bakłażana,
makaron itd. Ostatnią warstwę stanowi
sos beszamelowy .Zalewamy lasagne sosem, posypujemy
startym serem i pokrojonym w plastry
pomidorem.Zapiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.