Wykonanie
Smak tego
bakłażana przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Przepis otrzymałam od koleżanki,ale żeby być z nią szczera wspomniałam,że
bakłażan nie należy do moich ulubieńców toteż pewnie danie będzie musiało sporo poczekać,zanim je przygotuję i podzielę się moją opinią na temat smaku.Gdy wreszcie przystąpiłam do działania,przygotowałam inny,
mięsny obiad dla
męża,nie oczekując od niego,że będzie chętny spróbować choćby odrobinę
bakłażana.A tu proszę,danie zaskakująco pyszne zostało spożyte ze smakiem,mąż pomaszerowała po dokładkę oznajmiając,że jeśli coś zostanie to on to rezerwuje dla siebie.Następnego dnia stwierdził,że smaki się przegryzły i
bakłażan jest jeszcze lepszy.Tak więc dzielę się z
Wami przepisem.Przy okazji przepraszam za moją mniejszą aktywność na blogu,jak również niezbyt częste odwiedzanie Waszych blogów.Jest to spowodowane nowymi obowiązkami i choć gotuję na bieżąco,to nie zawsze mam siły i czas na fotografowanie,dodawanie postów i wyszukiwanie nowości kulinarnych.
1 spory lub 2 nieduże
bakłażany4 ząbki
czosnku1
cebula80 dkg krojonych
pomidorków z puszki200 ml
bulionuświeża
natka pietruszkikilka listków świeżej
bazyliisól,
pieprzmozzarella lub inny
ser do przekładania warstw oraz na wierzch
oliwa lub
olej do smażenia
bakłażanów +
oliwa do sosu1 - 2
jajka do panierowaniatrochę
mąki do panierowania
Bakłażany myję,odcinam końce przy listkach i kroję wzdłuż na plastry ok.7-8 mm.Do rozbełtanego
jajka dodaję
sól i
pieprz i panieruję w nim
bakłażany a następnie w
mące i smażę z obu stron na rozgrzanym
oleju,następnie odsączam na ręczniku papierowym.W rodnlu rozgrzewam
oliwę,dorzucam przeciśnięty przez praskę
czosnek,pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i króciutko podsmażam,dolewam
pomidory z puszki,
bulion,całość mieszam i duszę na małym ogniu godzinę,żeby sos zgęstniał i nabrał intensywnego aromatu,pod koniec dodaję posiekaną
natkę i
bazylię.Sos trzeba mieszać od czasu do czasu.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni,naczynie żaroodporne(użyłam 23/16 cm)smaruję niewielką ilością sosu,na to plastry
bakłażana,
starty ser,użyłam
cheddara,ponownie sos,
bakłażan,
ser.Na wierzchu układam
mozzarellę w plastrach.Całość zapiekam 30 min.Smacznego!!!