Wykonanie
Naleśniki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z
mięsem.
Ciasto na naleśniki :- szklanka
mąki pszennej,- szklanka
mąki pełnoziarnistej,-
jajko,- 2 szklanki
wody gazowanej,- około szklanki
mleka,-
sól,- 2 łyżki
oleju.Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki.Farsz :- około 1/2 kg
mięsa z
łopatki,-
cebula,- świeża
papryka czerwona,-
sól,
pieprz,- czerwona czubryca,-
olej do smażenia
mięsa,-
suszone pomidory z
czosnkiem niedźwiedzim i
bazylią,-
parmezan.Wykonanie :
Mięso pokroić w małą kostkę, obsypać obficie czubrycą,
solą,
pieprzem i przesmażyć razem z posiekaną
cebulą na
oleju. Przykryć i poddusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną
paprykę. Całość zmielić lub zmiksować w robocie i doprawić. Naleśniki posypać
parmezanem, posmarować
mięsem, posypać
suszonymi pomidorami i znów ponownie
parmezanem. Zwinąć i przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.