Wykonanie
Naleśniki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z
mięsem.


Ciasto na naleśniki :
- szklanka
mąki pszennej,
- szklanka
mąki pełnoziarnistej,
-
jajko,
- 2 szklanki
wody gazowanej,
- około szklanki
mleka,
-
sól,
- 2 łyżki
oleju.
Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki.
Farsz :
- około 1/2 kg
mięsa z
łopatki,
-
cebula,
- świeża
papryka czerwona,
-
sól,
pieprz,
- czerwona czubryca,
-
olej do smażenia
mięsa,
-
suszone pomidory z
czosnkiem niedźwiedzim i
bazylią,
-
parmezan.
Wykonanie :

Mięso pokroić w małą kostkę, obsypać obficie czubrycą,
solą,
pieprzem i przesmażyć razem z posiekaną
cebulą na
oleju. Przykryć i poddusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną
paprykę. Całość zmielić lub zmiksować w robocie i doprawić. Naleśniki posypać
parmezanem, posmarować
mięsem, posypać
suszonymi pomidorami i znów ponownie
parmezanem. Zwinąć i przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.