Wykonanie
Domowe klopsy w pysznym sosie… sos o smaku
paprykowym z dodatkiem
oliwek dla zaostrzenia smaku. Kremowy charakter nadaje mu
serek Apetina o smaku grillowanej
papryki i
oliwek. Całe danie doprawione świeżym
tymiankiem. Jako dodatek
brązowy ryż i
sałatka z
pomidorów. Polecam – smaczne danie idealne na rodzinny obiad.Składniki na klopsy:
mięso mielone wieprzowo – wołowe – 40dkg,
bułka tarta – 6 łyżek,
czosnek – 2 ząbki,
jajka – 2 szt,
papryka ostra – 1/2 łyżeczki,
serek Apetina o smaku grillowanej
papryki – 50 g,
mąka do obtoczenia klopsów – 4 łyżki,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku;Składniki na sos:
serek Apetina o smaku grillowanej
papryki – 150 g,
papryka czerwona – 1 szt,
oliwki zielone – 12 szt,
śmietana 12% – 1 łyżka,
tymianek zielony – 6 gałązek,
pieprz czarny do smaku,
mąka pszenna – 1 łyżeczka,
sól do smaku.Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z
bułką tartą. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
serek Apetina. Wbić dwa
jajka. Wyrobić masę
mięsną a
potem pozostawić w chłodnym miejscu na 10 minut aby
bułką wchłonęła wilgoć. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
ostra papryką. Formować z
mięsa małe kulki, delikatnie obtaczać w
mące i obsmażać na odrobinie
oleju.Podsmażone kulki układać w rondlu. Zalać 0,5 gorącej
wody i gotować na małym ogniu. Dodać do sosu startą
czerwona paprykę oraz posiekane
oliwki. Doprawić
tymiankiem,
solą,
pieprzem i gotować ok 10-15 minut.
Serek rozmieszać ze
śmietaną oraz
mąką a następnie dolać parę łyżek gorącego sosu. Energicznie rozmieszać i wlać do klopsów cały czas mieszając. Gotować jeszcze ok 3 min od momentu zagotowania. Podawać z
brązowym ryżem i
sałatka z
pomidorów.