Wykonanie
Cukinia ostatnio króluje na naszym
stole. Przetwarzam zbiory z ogródka, które są w tym roku naprawdę obfite. Było ciasto z
cukinią, leczo oraz łódeczki z
cukinii. Przyszła
pora na
cukinię w roli głównej w postaci krążków z patelni. Przepis mało wyszukany, ale to jeden ze smaków, które bardzo lubię. Miękki miąższ smażonej
cukinii świetnie komponuje się z chrupiącą panierką, a całość dopełnia aromat świeżego
tymianku. Ten przepis znam od lat, pamiętam go jeszcze z dzieciństwa i często do niego wracam.
Składniki:2 średnie
cukinie2
jajka3/4 szklanki
bułki tartej3 łyżki
sera pecorino romanodomowa jarzynkaświeżo zmielony
czarny pieprzczosnek granulowany
ostra paprykaświeży
tymianekolej (do smażenia)
Cukinię obrać ze skórki, przeciąć na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć nasiona. Tak przygotowane "tunele" pokroić na krążki grubości około 1 cm.
Jajka roztrzepać. Dodać jarzynkę,
pieprz,
czosnek i
paprykę, w takiej ilości, aby
jajka były mocno przyprawione. Do
bułki dodać
starty ser. Krążki
cukinii panierować w
jajku,
bułce i piec na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, posypane listkami
tymianku. Smacznego!