ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii

Placki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Placki z cukinii są dietetyczną wersją poznańskich plyndzy (placków ziemniaczanych). Są lekkie, chrupiące i można je zjeść na słono, jak i na słodko (to samo tyczy się plyndzy, choć te najbardziej lubię w wersji z cukrem). Według mnie cukinia nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku i co się do niej doda, to tak będzie smakować. Moim plackom nadałam czosnkowego charakteru. Nie miałam mąki, więc zaciągnęłam je bułką tartą, ale można też dodać otrąb. Do przygotowania placków użyłam młodej cukinii (prosto z ogródka Rodziców - trzy razy lepsza, niż kupna ;) ), tak więc starłam ją razem ze skórą. Jeśli będziecie używać cukinii bardziej dojrzałej, warto przed starciem pozbawić jej skórki.
Ilość składników na ok. 20 porcji.
Składniki:
*2 średnie i 1 mała cukinia
*2 jajka
*5-6 łyżek bułki tartej
*sól
*1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
*olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie myję pod bieżącą wodą i odcinam ich końce. Ścieram wszystkie na grubych oczkach i wrzucam do miski.
Wbijam jajka, wsypuję sól, czosnek (jeśli jest świeży to rozgniatam go praską) i bułkę tartą. Mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam około 1 łyżkę oleju.
Łyżką nakładam porcję na placek (1 łyżka = 1 placek) i spłaszczam do około 1 centymetra grubości. Smażę do złotego koloru z obu stron.
Podaję ciepłe, choć na zimno też (mi) smakują. Jak sos można podać keczup, sos tzatziki albo zwykły jogurt.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/08/placki-z-cukinii.html