Wykonanie
            Placki z 
cukinii są dietetyczną wersją poznańskich plyndzy (placków ziemniaczanych). Są lekkie, chrupiące i można je zjeść na słono, jak i na słodko (to samo tyczy się plyndzy, choć te najbardziej lubię w wersji z 
cukrem). Według mnie 
cukinia nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku i co się do niej 
doda, to tak będzie smakować. Moim plackom nadałam 
czosnkowego charakteru. Nie miałam 
mąki, więc zaciągnęłam je 
bułką tartą, ale można też dodać 
otrąb. Do przygotowania placków użyłam 
młodej cukinii (prosto z ogródka Rodziców - trzy 
razy lepsza, niż kupna ;) ), tak więc starłam ją razem ze skórą. Jeśli będziecie używać 
cukinii bardziej dojrzałej, warto przed starciem pozbawić jej skórki.

Ilość składników na ok. 20 porcji.Składniki:*2 średnie i 1 mała 
cukinia*2 
jajka*5-6 łyżek 
bułki tartej*
sól*1 płaska łyżeczka 
czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego*
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinie myję pod bieżącą 
wodą i odcinam ich końce. Ścieram wszystkie na grubych oczkach i wrzucam do miski.Wbijam 
jajka, wsypuję 
sól, 
czosnek (jeśli jest świeży to rozgniatam go praską) i 
bułkę tartą. Mieszam łyżką.Na patelni rozgrzewam około 1 łyżkę 
oleju.Łyżką nakładam porcję na placek (1 łyżka = 1 placek) i spłaszczam do około 1 centymetra grubości. Smażę do złotego koloru z obu stron.Podaję ciepłe, choć na zimno też (mi) smakują. Jak sos można podać 
keczup, 
sos tzatziki albo zwykły 
jogurt.Smacznego!