Wykonanie
Placki z
cukinii są dietetyczną wersją poznańskich plyndzy (placków ziemniaczanych). Są lekkie, chrupiące i można je zjeść na słono, jak i na słodko (to samo tyczy się plyndzy, choć te najbardziej lubię w wersji z
cukrem). Według mnie
cukinia nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku i co się do niej
doda, to tak będzie smakować. Moim plackom nadałam
czosnkowego charakteru. Nie miałam
mąki, więc zaciągnęłam je
bułką tartą, ale można też dodać
otrąb. Do przygotowania placków użyłam
młodej cukinii (prosto z ogródka Rodziców - trzy
razy lepsza, niż kupna ;) ), tak więc starłam ją razem ze skórą. Jeśli będziecie używać
cukinii bardziej dojrzałej, warto przed starciem pozbawić jej skórki.
Ilość składników na ok. 20 porcji.Składniki:*2 średnie i 1 mała
cukinia*2
jajka*5-6 łyżek
bułki tartej*
sól*1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego*
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinie myję pod bieżącą
wodą i odcinam ich końce. Ścieram wszystkie na grubych oczkach i wrzucam do miski.Wbijam
jajka, wsypuję
sól,
czosnek (jeśli jest świeży to rozgniatam go praską) i
bułkę tartą. Mieszam łyżką.Na patelni rozgrzewam około 1 łyżkę
oleju.Łyżką nakładam porcję na placek (1 łyżka = 1 placek) i spłaszczam do około 1 centymetra grubości. Smażę do złotego koloru z obu stron.Podaję ciepłe, choć na zimno też (mi) smakują. Jak sos można podać
keczup,
sos tzatziki albo zwykły
jogurt.Smacznego!