Wykonanie
Witam kochani lekką zupą
ogórkową z
kaszą jaglaną i od razu namawiam na większą ilość, bo następnego dnia zjemy ją z jeszcze większym apetytem. Przygotowuję ją na bazie prostego
bulionu bez wkładek
mięsnych, ale jak nie możecie się obyć to wrzućcie coś chudego. Można ją gotować z
ryżem,
kaszą,
płatkami bez potrzeby zagęszczania
mąką.

Składniki na 4 osoby4-5 sporych
ogórków kiszonych LINK do przepisu na
ogórki kiszone1
pietruszkakawałek
selera1
marchewka5-6 łyżek z brzuszkiem
kaszy jaglanej1
cebulałyżka
oleju lub ciut
masła klarowanego do smażenia
przyprawy po szczypcie -
zioła prowansalskie,
kurkuma,
pieprz chilli oraz
liść laurowy, 3-4 ziarna
ziela angielskiego, 2-3 szczypty
soli do smaku1-2 łyżki
śmietany chudej lub
jogurtuokoło 2 l
wodynatka z
pietruszki
PrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieWarzywa-
marchew,
pietruszkę,
seler - kroję, jak do zupy jarzynowej i zalewam w garnku około 2 litrami
wody. Kiedy się zagotuje podsmażam drobno posiekaną
cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję
cebulę do zupy,
przyprawy i
kaszę jaglaną.
Kaszę jaglaną dobrze jest wcześniej opłukać zimną a
potem wrzącą
wodą.

Gotuję kilka minut, podczas których ścieram na tarce
ogórki kiszone lub tnę na drobno w rozdrabniaczu.
Ogórki dodaję, jak warzywa są już miękkie i
kasza jest prawie dobra. Gotuję jeszcze zupę kilka minut na małym płomieniu. Na koniec: do roztrzepanej w szklance zimnej
śmietany dodaję trochę
wywaru z zupy. Mieszam i zabielam całość w garnku. Doprawiam i zestawiam z ognia. Po chwili dodaję posiekaną
natkę z
pietruszki i gotowe. Hmm.. Pycha! Polecam!

Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika