Wykonanie
Witam kochani dzisiaj podzielę się bardzo dobrym sposobem na krupnik, który z
kurczakiem szybciej się gotuje a w chłody super rozgrzewa i ładuje akumulatory. Tradycyjnie krupnik gotowany jest najczęściej z
kaszą jęczmienną, ale możecie go zrobić tak, jak ja, tym razem z królową
kasz -
kaszą jaglaną . Krupnik świetnie smakuje także z
ryżem i z
płatkami owsianymi. Polecam w każdej postaci a z jaglanką szczególnie.

Składniki na około 3-4 litry
wody2
udka z kurczaka8-10 łyżek z brzuszkiem
kaszy jaglanej2
pietruszki2
marchewki1
seler4-5
ziemniaków (opcjonalnie a zamiast więcej
kaszy lub
ziemniaki ugotować osobno)1
cebula1-2 ząbki
czosnkunatka z
pietruszki4-6 ziaren
ziela angielskiego (najważniejsza
przyprawa do krupniku)3
liście lauroweszczypta
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu Cayenne (
chilli) lub
pieprzu czarnegoszczypta
kurkumysól do smakuPrzygotowanieDo zimnej
wody dodaję umyte udka,
liście laurowe i
ziele angielskie. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na maleńkim ogniu, tak, jak rosół.Kroję
seler,
pietruszkę,
marchew w kostkę lub w plastry i dodaję do
wywaru. Podpiekam na płomieniu sporą
cebulę, która znakomicie podkręca smak szczególnie krupniku i rosołu. Dodaję ją razem z
czosnkiem do zupy. Ostrożnie
solę.Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki (trzeba sprawdzić na miękkość wkładkę
mięsną, bo gdy zbyt twarda
ziemniaki się rozgotują).W trakcie gotowania (trwa to tak długo, jak długo udka robią się miękkie- od 40 minut do godziny czasu) przyprawiam
ziołami,
chilli i
kurkumą dla koloru.
Chilli uwielbiam i do krupniku bardzo mi pasuje.Na 3-4 minuty przed końcem wsypuję opłukaną wcześniej
kaszę jaglaną (warto ją sparzyć, jeśli nie jest eko).Po zestawieniu z ognia zostawiam krupnik w spokoju na około 10 minut, żeby
kasza spęczniała. Gotowe!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika