Wykonanie
Do zimnej
wody wrzuciłam 3
udka kurczaka. Tuż przed zagotowaniem zszumowałam i dodałam 2
marchewki,
pietruszkę, pół
selera,
natkę pietruszki, 2 opalone
cebule, 2 ząbki
czosnku,
ziele angielskie i
liść laurowy i
sól. Gotowałam na niewielkim ogniu. Po tym czasie odlałam 300 ml
wywaru, w którym 10 minut gotowałam 200 g
drobiowej wątróbki.Po 2 godzinach gotowania
kurczaka wyjęłam
mięso z
wywaru i oddzieliłam
mięso od kości. Na najdrobniejszych oczkach zmieliłam dwa
razy mięso kurczaka,
wątróbkę, dużą
cebulę, 3 ząbki
czosnku i 1
marchewkę z
wywaru. Do zmielonej masy dodałam 2 łyżki owsianych
otrąb, 1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz do smaku - wymieszałam. Z 1
jajka oddzieliłam
żółtko od
białka.
Żółtko dodałam do masy,
białko ubiłam na sztywną pianę, po czym również dodałam do masy
mięsnej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą keksówki. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Pasztet to również super pomysł na wykorzystanie
mięsa z rosołu.