Wykonanie
To jedna z najważniejszych zup. Ma maksimum wartości, zdrowo odchudza i co najważniejsze ma wspaniały smak, zwłaszcza latem w sezonie na świeże warzywa.
Kasza jaglana, jak i
fasolka szparagowa dostarczają bardzo dobrze przyswajalne witaminy i minerały a błonnik w nich zawarty, jak miotła oczyszcza organizm z toksyn, poprawiając przemianę materii. Od jesieni po wiosnę sięgam po mrożonki, by ją jeść przez cały rok.

Składnikiporcja na 4 osoby na około 2,5 litra
wodyokoło 30 dag
fasolki szparagowej4 łyżki z brzuszkiem
kaszy jaglanej1 łyżka z brzuszkiem
płatków owsianych2 średnie
marchewki1 średnia
pietruszka1-2 łyżki
śmietany lub
jogurtupłaska łyżka
masłapęczek
koperkupęczek
pietruszki1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkuPrzyprawy naturalnekilka gałązek
tymiankułyżeczka z brzuszkiem
ziół prowansalskichszczypta
kurkumy3-4 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowymaleńka szczypta
pieprzu Cayenne (opcjonalnie)kilka gałązek
tymiankusól do smakuPrzygotowanie1. Umytą
marchew,
pietruszkę rozdrabniam na plasterki.
Fasolkę pozbawiam twardych końcówek i tnę w krótkie odcinki.2. Zalewam warzywa
wodą, nie do pełna.
Wody zawsze zdążę dodać, tym bardziej, że dojdzie jeszcze zawartość
kaszy jaglanej i
płatków owsianych. Wstawiam garnek na palnik. Kiedy zupa się zagotuje
solę ostrożnie. Smak skoryguję pod koniec gotowania.3. Po 2-3 minutach od zagotowania dodaję opłukaną
kaszę jaglaną. Na roztopionym
maśle podsmażam pokrojoną
cebulkę, tylko do zeszklenia i dodaję do niej posiekany
czosnek razem z listkami
tymianku i
ziołami prowansalskimi.4. Zupa gotuje się króciutko, około 10-15 minut. W międzyczasie dodaję szczyptę
kurkumy. Tak naprawdę, nie ma gotowania na czas. Trzeba wszystkiego spróbować. Jeśli miękkie, doprawiam, dodaję
płatki owsiane (taki naturalny zagęstnik) i podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem i
przyprawami. Mieszam.5. Po 1-2 minutach wyłączam płomień. Po chwili dodaję do
jogurtu kilka łyżek
wywaru. Mieszam i wlewam do zupy. Dodaję posiekany
koperek z
pietruszką. Mieszam. Gotowe.Zupa jest przepyszna i jakby do nie dorzucił jeszcze
jajko ugotowane na półtwardo, można ją uznać za kompletny wartościowy obiad.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika