Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na dwa wyjątkowo pyszne farsze do pierogów. Tym przepisem postarałam się spełnić życzenia Widzów i Czytelników, którzy poszukują pomysłów na nadzienie do pierogów. Farsz jeden i drugi idealnie sprawdzi się do naleśników,
chlebków pita, czy w innych wyrobach tego typu. Dodaję także przepis na błyskawiczny bardzo smaczny sos nie tylko do pierogów.


Składniki na około 50 pierogów (ciasto z 3 szklanek
mąki -przepis na doskonałe elastyczne ciasto pierogowe LINK)LINK do przygotowania farszów na filmie

na pół kg
pieczarek około 5-10 dag
sera żółtego o łagodnym smakupół
pora z dolnej części lub nieduża
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki tłuszczu do smażenia1 łyżka
bułki tartejprzyprawy po szczypcie:
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy,
sól,
pieprz świeżo mielonyłyżeczka
cukru lub
miodu dla lepszego smakuPrzygotowaniePodsmażam chwilę
pora pokrojonego na drobno. Dodaję zaraz rozdrobniony
czosnek i zaraz po nim
pieczarki. Mieszam i przyprawiam do smaku. Duszę 2-3 minuty i dodaję na koniec
bułkę tartą. Mieszam i studzę. Po wystudzeniu ścieram
ser do
pieczarek. Mieszam.

1/4 średniej
kapusty pekińskiej lub włoskiej czy zwykłej10-20 dag
mięsa mielonego1
cebula 1-2 ząbki
czosnkuprzyprawy po szczypcie:
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy,
papryka słodka,
papryka ostra,
sól1 łyżeczka
miodu lub
cukru2-3 łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej lub
ryżuPodsmażam
mięso mielone na suchej patelni bez tłuszczu. Rozdrabniam grubsze kawałki
mięsa i jak tylko zjaśnieją dodaję posiekaną
cebulę i część przypraw. Zaraz, jak się
cebula zeszkli, dodaję pokrojoną drobniej
kapustę. Przyprawiam całość
solą i
cukrem. Duszę całość bez przykrycia często mieszając. Z
kapustą pekińską będzie najszybciej, bo około 5-7 minut. Na koniec dodaję
paprykę suszoną. Mieszam i zestawiam z ognia. Kiedy wystygnie dodaję 2-3 łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej lub
ryżu. MieszamJeśli zostanie Ci trochę farszu, zapakuj go i wstaw do lodówki lub zamrażalnika na najbliższe dni. Możesz użyć farszu na przykład do pizzy, naleśników czy po prostu do nadziania zapiekanego
pieczywaSos pomidorowy do pierogów, pizzy, naleśników, klusek przepis (porcja na 4-6 osób)

3-4 łyżeczki z brzuszkiem gęstego
przecieru pomidorowego dobrej jakości1 ząbek
czosnku drobniutko posiekany (suszony lub proszkowany nie
daje, niestety dobrych efektów
smakowych)2 łyżki
oliwy do smażenia lub łyżka
masła klarowanegookoło 1 szklanki
wody lub więcej- tyle, by sos był odpowiedni na gęstość1 łyżeczka suszonej
bazylii (w sezonie warto sięgać po świeże listki -6-8 listków)po szczypcie:
soli,
papryki słodkiej i ostrejokoło 1 łyżeczki
miodu lub
cukruPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmiePodsmażam bardzo krótko
czosnek na tłuszczu na minimalnym grzaniu i natychmiast dodaję przecier.
przyprawy. Rozrzedzam całość
wodą, porcjami. Sprawdzam smak - efekt powinien być delikatnie słodko-kwaśny. Doprowadzam do wrzenia i gotowe.