Wykonanie
            
Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne 
wieki temu a dopiero niedawno je zrobiłam .. Cóż 
mogę powiedzieć o tych krokietach..- tylko tyle, że córki zapytały mnie, 
czemu nie robiłam takich krokietów wcześniej.. . Przepis cytuję za autorką . oraz powtórzę jej słowa-Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku smaczne 
mięso z jeszcze roztopionym 
serem...pychaa.
cebula2 łyżki 
olejułyżka 
masła15 dag mielonej 
wieprzowinykilka łyżek 
wodysól,
pieprzprzyprawy: 
czosnek, 
bazylia,
oregano,
papryka, 
majeranek3 łyżki 
przecieru pomidorowego10 dag startego 
żółtego sera50 dag ugotowanego 
ryżu4 
jajkamąka i 
tarta bułka do panierowania
olej do smażeniaPosiekaną 
cebulę zeszklić na 
maśle,wlać dwie łyżki 
oleju, a następnie dodać 
mięso. Podlewać 
wodą wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodać 
przyprawy, 
sól i 
pieprz. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszać z 
serem, 
ryżem i 2 
jajkami. Z masy formować wałeczki, obtaczać w 
mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i 
bułce tartej. Smażyć na złoto.Uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany 
olej za pomocą łyżki.