Wykonanie
            Krokiety z 
ryżu, naprawdę pyszne. Fajna alternatywa na obiad. Szybsze w przygotowaniu niż te tradycyjne, choć i im chwilkę czasu trzeba poświęcić ale się opłaca. Bardzo mocno sycące, my po 2 już byliśmy najedzeni. Idealnie tu pasuje sosik 
pomidorowy. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany ale tylko pod względem ilości składników jakich trzeba użyć a pochodzi z dodatku do gazety " Dobre rady ".

Składniki : ( z tej porcji wychodzi 10 dość sporych krokietów )250 g 
ryżu1 
jajko50 g 
żółtego sera50 g 
masłasól, 
pieprzRyż gotujemy na sypko. Po zdjęciu z ognia odcedzamy, przekładamy do miski i od razu dajemy 
masło i 
ser żółty. Mieszamy. Czekamy aż przestygnie. Następnie dodajemy lekko ubite 
jajko, doprawiamy 
solą i 
pieprzem.Nadzienie :około 100-150 g mielonej 
wołowiny ( lub innego 
mięsa mielonego )1 większa 
cebula lub 1,5 małejłyżka 
przecieru pomidorowego50 g 
zółtego sera125 ml 
wodyCebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości 
masła. Dokładamy 
mięso, podsmażamy 5-7 minut. Wlewamy 
wodę, dodajemy 
koncentrat pomidorowy, doprawiamy 
solą i 
pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut. Na 
końcy dodajemy 
żółty ser, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ponad to :2 
jajamąkabułka tarta do panierowania
olej do smażeniaNa zwilżoną rękę nakładamy porcję 
ryżu, lekko spłaszczamy. Nakładamy farsz z 
mięsa, przykrywamy drugą porcją 
ryżu. Formujemy krokiety. Obtaczamy w 
mące, kolejno w roztrzepanych jajkach i na końcu w 
bułce tartej. Smażymy na 
oleju na złoty kolor. Podajemy z 
sosem pomidorowym.Smacznego :)