Wykonanie
Witam kochani. Ostatnio robiłam łatwą
sałatkę śledziową z
trzech prostych warstw, bez konserwujących dodatków typu
groszek czy
kukurydza i byłam jej smakiem zachwycona. Powtórzę ją na pewno na Wielkanoc, bo oprócz smaku samopoczucie po niej jest bardzo dobre, o ile
majonez jest w ilościach bez przesady, z dobrego żródła a najlepiej zrobiony przez siebie.
Składniki5-6 płatów
śledziowych, wymoczonych z nadmiaru
soli i osączonychwarzywa ugotowane lub z rosołu: 3
ziemniaki, 2
marchewki (jedną starłam na wierzchu), mały
seler, 2
pietruszkipęczek
zieleniny -
natka z
pietruszki lub
szczypiorek2 ugotowane na twardo
jajka2-3 łyżki
soku z cytryny1 spore
jabłko1 spora
cebula czerwona1 łyżeczka
miodusól,
pieprz do smaku
Sos jogurtowo-
majonezowy przepis3-4 łyżki
jogurtu3-4 łyżki
majonezu2 kopiaste łyżeczki
musztardy chrzanowejkopiasta łyżeczka
mioduporcja posiekanej
zieleninyszczypta
soli do smakuPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieKroję
cebulę i
jabłko na drobno. Dodaję porcję posiekanej
zieleniny, szczyptę
soli i
pieprzu. Mieszam składniki.
Kroję gotowane warzywa w kostkę i rozdrabniam
jajka.
Kroję
śledzie w kostkę
Łącze
śledzie z
cebulą i
jabłkami.Doprawiona warstwa śledziowa szczyptą
soli pieprzu,
miodem,
sokiem z cytryny,
daje sałatce niesamowity smak
Z wymieszania
jogurtu,
majonezu,
musztardy,
miodu, szczypty
soli i
zieleniny powstaje pyszny
sos majonezowyNa dno naczynia układam warstwę
ziemniaków. Polewam je porcją sosu.
Potem wykładam nań warstwę
śledziową, kolejną porcje sosu, porcjęrozdrobnionych
jajek i pokrojonych warzyw. Warzywa wcześniej gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam studzę i dopiero kroję.
Życzę Wszystkim smacznego!Pozdrawiam Weronika